söndag, januari 27, 2008

I've got the blues

Ja, denna söndag är faktiskt riktigt vacker. Solig och fin. Visserligen något blåsig, men det gör ju att marken torkar upp desto fortare. Någon grad under nollan. Morgonpromenaden blev något sen idag – det blev mera en förmiddagspromenad. Men riktigt skönt att komma ut och röra på sig.
Idag skulle blueslegenden Elmore James ha fyllt 90 år om han hade levat. Men han uppnådde bara hälften av denna ålder då han avled vid fyllda 45 den 23 maj 1963. Många andra gamla bluesmusiker och även senare dagars artister har influerats av denne bluesman. Namn som Jimi Hendrix, Eric Clapton och Brian Jones. Kanske är hans mest kända låt Dust my broom – en riktig klassiker i genren. Det lustiga är att det fortfarande råder oenighet om vem som egentligen skrev denna låt, Elmore eller Robert Johnson. Klart är i alla fall att Robert Johnson var en av Elmores stora influenser.
En annan stor influens för Elmore var whisky och han var själv en flitig lönnbrännare. Det är troligt att denna överdrivna alkoholkonsumtion var en bidragande orsak till hans alltför tidiga död. Men han var synnerligen produktiv och har influerat många andra, särskilt slidegitarrister. I Beatleslåten For you blue från albumet Let it be kan vi höra John Lennon spela slidegitarr med hjälp av en patronhylsa och i texten omnämns också Elmore.
Ja, grattis då, Elmore. Jag kan tänka mig att det är bra drag där uppe i himlen eller var du nu befinner dig. Fattas bara annat, med sådana musiker...

Inga kommentarer: