söndag, april 06, 2008

Vad tusan ska jag göra med Lussan?

Jädrans Lussan! Tror ni inte att hon haft fräckheten att skicka mig en utmaning nu när jag är mitt uppe i den stressigaste perioden jag upplevt på länge, fullt jämförbar med den sensommardag på 70-talet när vår trogna Buick Electra behagade tappa avgassystemet (eller resterna av det) på Sveavägen i Stockholm. Det var för övrigt första gången jag körde bil in i detta trafikanternas inferno. Men jag har med åren börjat komma i takt med 08-arnas körstil och deras tendenser att byta fil utan att blinka etc. Nåväl. Vita Huset antar givetvis alla utmaningar så här följer the votes of the White House Jury. Irlande huit points!

1. Hur länge har du bloggat?

Sedan fredagen den 25 januari 2008. Mitt första inlägg handlade bland annat om DX-ing. Jag registrerade däremot ett konto på blogspot i tidernas begynnelse men har av olika anledningar inte kommit igång förrän i år. Däremot så insåg jag redan när jag hörde talas om fenomenet vilka möjligheter bloggvärlden hade att erbjuda. Blondinbella var väl knappt född då... Nåväl, nu är jag här!

2. Hur såg din bild av bloggar och bloggare ut en månad innan du själv började blogga?

Jag hade ingen bild alls därför att jag inte läste bloggar överhuvudtaget. När jag själv började blogga så gick jag från klarhet till klarhet. – från blondinbella till Lussan, Gubben och Raggoparden. Med flera. Nu börjar läget klarna något.

3. Vilken var den första blogg du förälskade dig i?

”Förälskade” är kanske inte riktigt rätt ord men den första blogg jag upptäckte och tyckte stack ut var Gubben. Sedan kom många andra i strid ström. Som t ex du Lussan.

4. Hur känner du inför dina första blogginlägg, när du såhär i efterhand läser dem?

Jag tycker faktiskt att de håller. Man får komma ihåg att detta var en utvecklingsperiod när jag inte visste ett dugg om hur bloggmediet fungerade. Men jag lär mig varje dag!

5. Hur många bloggar återvänder du till regelbundet som läsare?

I första hand de som jag länkar till. Dit tittar jag in varje dag. Men sen hör det till saken att jag ständigt upptäcker nya bra bloggar som jag kommer att länka till och därmed också att titta in till varje dag. När ska tid finnas till att ha ett liv?

6. Av de bloggar du läser, hur många procent är dagboksbloggar och hur många är ämnesbloggar (t.ex. teknikbloggar, modebloggar, politiska bloggar)?

Skit i ”pocenten” Helge! Vad som attraherar mig när det gäller bloggar är i första hand språket och kreativiteten. Med andra ord är det ytterst få politikerbloggar som funnit nåd inför mina ögon. De jag hittills har besökt är inget annat än en klubb för inbördes beundran. När ska politikerna lära sig att använda bloggarna i marknadsföringssyfte? Inte ens ungdomsförbunden verkar ha fattat detta. Jag har en svaghet för bloggare som har ett vackert språk, ett rikt intellekt och massor av humor! Ja, det är ju bland annat därför som jag återkommer till dig, Lussan.

7. Nämn en bloggare (obs: länka) som verkar väldigt olik dig, vars blogg du tycker om.

Kommer inte på en enda. Faktum är att de bloggare jag gillar verkar ligga på samma våglängd som jag själv.

8. Nämn en bloggare (obs: länka) som verkar väldigt lik dig, vars blogg du tycker om.

Kommer inte heller här på något bra exempel. För att travestera Elvis, när han gjorde sin audition på Sun-studion: I don’t BLOG like anyone else!

9. Vad tycker dina närmaste om att du bloggar?

Ona har i alla fall inte protesterat även om hon ibland kommer och pussar på mig och gnäller så smått när jag blr sittande för länge framför skärmen. Ja, jag kanske bör förtydliga detta något: Ona är alltså min trogna vovve.

10. Tycker folk som känner dig att du är dig själv i din blogg?

Jag tror det. Har ni någon annan åsikt så säg till!

11. Har du hittat en fungerande gräns för hur privat du vill vara i din blogg, eller tänjs den gränsen hela tiden?

Jag har alls inget emot att vara privat i min blogg. Tvärtom. Däremot så har jag en tendens att bli smått ironisk ibland vilket bör beaktas när man läser min blogg.

12. Nämn några saker som du aldrig bloggar om, och varför.

Politik! Det är förbannat tråkigt och ett slöseri med värdefull bloggtid. Även om det är en del av den demokratiska processen. Då bloggar jag hellre om dunder och snus och lurviga luder! Samt inte minst vinylskivor, musik, radio (fast jag undviker rixtöntarna), medier, samhällsdebatt, nyheter, Jayne Mansfield, jänkare, resor, kärlek, sex, smalspåriga järnvägar, nostalgi, historia, kemi, litteratur, djur, natur, romantik, filosofi..... ja, när jag tänker efter så är jag nog öppen för att blogga om det mesta. Men politik är för mig en evig tuppfäktning där alla aktörer i första hand arbetar för att uppnå personliga fördelar och har mindre intresse av samhällsutvecklingen. Sorry, men så är det!

13. I vilken utsträckning bloggar du för att få bekräftelse, tror du?

Bekräftelsen är de kontakter jag får hela tiden. Det är givetvis en viktig del av mitt bloggande,

14. Tror du att man kan lära känna en person genom att läsa hennes/hans blogg?

I högsta grad! Förutom de delar som han eller hon själv känner till och vill presentera så kan man läsa mycket mellan raderna. Precis som IRL så kan små subtila signaler säga mycket.

15. Har du träffat folk IRL (in real life) efter att ha fått kontakt med dem via bloggen?

Nej, men jag tycker att vi kör en stor bloggträff tillsammans i sommar på lämplig pub. Eller varför inte brännboll i Drottningholmsparken med efterföljande picknick?

16. Tror du att det kan vara skadligt för vissa personer att blogga?

Allt kan självfallet missbrukas. Bloggandet kan vara farligt vanebildande. Som med alla andra intressen så gäller det att ha distans.

17. Har du någonsin blivit sårad av någonting som skrivits till/om dig i kommentarer eller i andra bloggar?

Nej, aldrig.

18. Har du själv skrivit saker du ångrar i din egen eller andras bloggar?

Nej, aldrig.

19. Hur ser bloggandets nackdelar ut, för dig?

Svår fråga. Visst tar det tid men samtidigt så går det för mig riktigt snabbt att skriva och läsa. Så länge man har kontroll så ser jag egentligen inga riktiga nackdelar.

20. Tror du att du fortfarande bloggar om två år? I sådana fall: Tror du att ditt bloggande har förändrats då?

Det gör jag! Om två år har jag lärt mig mera och utvecklat mitt bloggande. För att inte tala om alla nya givande kontakter jag fått. Dessutom drar jag sannolikt in mera pengar på mitt bloggande vilket idag sker på idéell basis.

21. Tror du att bloggarna har (eller kommer att ha) någon inverkan på vår kultur, eller är de en grupp människor som mest påverkar varandra?

Bloggarna påverkar helt klart. Detta är en form av interaktion som är starkare än alla intresseforum. Dessutom är det ett perfekt exempel på yttrandefrihet i praktiken. Bloggar kommer att komplettera eller ta över mycket av den informationsspridning som vi ser idag, exempelvis via tidningar.

22. Avslutningsvis 1 : Kan du sammanfatta kort vad ditt bloggskrivande har betytt för dig?

Jag skulle kunna citera Lussans svar där men kan konstatera att det på mycket kort tid givit många nya meningsfulla kontakter med människor som jag förmodligen inte skulle ha mött annars. Detta är något mycket värdefullt och jag ser fram emot fortsättningen.

23. Avslutningsvis 2: Kan du sammanfatta kort vad bloggläsandet har betytt för dig?

En värld av nya intryck, inspiration och kontakter med kul människor. Ja, det är lätt att bloggläsande blir vanebildande.

24. Nämn 5 bloggare som du vill ska svara på enkäten.

Det ska jag göra och jag kommer även att kontakta vederbörande bloggare för att föra fram budskapet. Om de sedan svarar eller agerar överhuvudtaget står utanför min kontroll. Men jag tycker att följande bloggare bör svara på enkäten:

- blondinbella
- Kenza
- Federley
- Kulturbloggen
- Carl Bildt. Kan inte han så väljer jag Car Bil.

Jag hade även tänkt föreslå Jinge men eftersom hans sida aldrig går att nå så verkar det dödfött att försöka. Varför gör man en blogg som är så tungladdad att alla webbläsare säckar ihop? Måste vara några sjusärdeles bilder han har i sin webb- och fotoblogg....

Nöjd så, Lussan?

5 kommentarer:

Lussan sa...

Nu har jag hänfört läst dina svar och konstaterat att du måste vara en man med mycket god smak. ;)

Jag trodde inte heller att man kunde skratta åt svaren i en sån här enkät, men det har jag gjort nu. Två gånger i rad till och med.

Det var ju tur att jag tvingade på just dig den här enkäten, för det var väldigt roligt att få den Ronny-bakgrunden. Ahaaaaaa!

Egentligen borde jag fila bort smålögnerna och slarvandet i mina egna svar, men de får nog stå kvar i all sin dumhet.

TACK, RonnyBGoode och ha en skön söndag!

maluca sa...

Picnic låter som ett strålande förslag! Jag har också åkt på den här utmaningen och ska väl försöka lösa det under dagen. // maluca

Lussan sa...

Det här kan bli riktigt intressant. :)

Car Bil sa...

Jag förbereder mig redan nu om inte C. Bildt har möjlighet ;-)

kulturbloggen sa...

Det var en lång enkät. Idag har jag inte tid, tyvärr, kanske senare under veckan. Men tack för att du frågade mig i alla fall.
RS
kulturbloggen.com