måndag, april 14, 2008

Du kan också tjäna pengar på din blogg, del 9

Många som är anslutna till bloggsajten blogg.se har nyligen drabbats av driftsstopp på grund av byte av teknikplattform. I bakgrunden finns en tvist mellan de nya ägarna och grundarna av blogghotellet. Mera om detta kan läsas på info.blogg.se samt bloggen Rosenblom.

Här har vi ett praktexempel på hur utsatt du som bloggare är när du ligger under någon annans domän. Metro, Passagen, vad du vill – den dag som problem uppstår eller tjänsten stängs så har du inte längre kontroll över din egen blogg. Däremot kan du lägga den under egen domän på valfritt webbhotell. En av många fördelar med en egen domän är förstås att du kan flytta den till vilket webbhotell du vill – adressen blir ändå densamma. Som vi har varit inne på tidigare så är det ditt eget varumärke du ska marknadsföra och inte Metro eller Passagen.

En nyligen utförd enkätundersökning av Collective Media visar att 75% av de tillfrågade företagen (200 st) kommer att lägga 5% eller mer av sin totala annonsbudget på annonsnätverk under 2008 och 82% kommer att satsa sina pengar på vertikala annonsnätverk.

Ett vertikalt annonsnätverk är nischat mot en speciell ämneskategori medan horisontella nätverk förmedlar annonser till de mest skiftande bloggar och sajter. Om du har en renodlad bilblogg så är den alltså mera intressant för en annonsör inom denna bransch än en blogg som skriver om lite av varje. Om din blogg fokuserar på resor, skidåkning, hundar eller något annat specialintresse så gäller det motsvarande även där. Du kan få en fingervisning om vilka annonsörer som kan vara aktuella genom att studera specialtidningar i olika ämnen. Precis som ett litet fanzine faktiskt kan vara ett effektivt och billigt annonsforum för vissa varor och tjänster så kan en genomtänkt blogg med kvalitetsinnehåll vara ett bra alternativ för en annonsör.

Som jag tidigare varit inne på så är det viktigt att nischa sig om du eftersträvar att tjäna pengar på din blogg. Detta vare sig du arbetar med affiliatenätverk, säljer annonser direkt till annonsören eller gör både och. Även om den amerikanska annonsmarknaden i bloggosfären ligger något före den svenska så indikerar trenden vad vi kan förvänta oss även i Sverige.

Tidigare inlägg i denna artikelserie:

Du kan också tjäna pengar på din blogg, del 8

Du kan också tjäna pengar på din blogg, del 7

Du kan också tjäna pengar på din blogg, del 6

Du kan också tjäna pengar på din blogg, del 5

Du kan också tjäna pengar på din blogg, del 4

Du kan också tjäna pengar på din blogg, del 3

Du kan också tjäna pengar på din blogg, del 2

Du kan också tjäna pengar på din blogg, del 1

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

7 kommentarer:

Fotbollsnördar sa...

Du har antagligen helt rätt. Har drabbats av nedläggning förut. Kanske ska göra som du säger. Men kan man vara anonym om man har egen domän? mvh Ronaldinha

Ronny B Goode sa...

Visst kan du det! Du kan ju välja ett neutralt namn på domänen och du väljer fortfarande själv vad du publicerar i bloggen. Vill du vara riktigt anonym så kan domänen registreras på någon annan efter överenskommelse.

Anonym sa...

Det fungerar säkert bra så länge inte företaget du har domänen på lägger ner. Men då är det bara att flytta domänen, som du sa.

En idé jag fick nu är om jag skulle ordna en egen domän, men ha kvar min blogg på Passagen och länka därifrån. Att ha rubriken på inlägget och en liten text som en "dragare" och så länken till huvudinlägget på själva domänen.
Men detta är en oigenomtänkt idé som väl låter sådär...

Ronny B Goode sa...

Varför inte? Det kan ju faktiskt vara en tillgång att presentera en "aptitretare" och låta de intresserade gå vidare till huvudinlägget. Alternativt kan både "dragaren" och inläggen ligga under din egen domän. Trots allt är det alltid en riskfaktor när man blir beroende av en annan aktör. Dessutom blir bloggen mera lättläst om endast kortare snuttar presenteras i stället för hela inlägg. Så idén är helt rätt.

Anonym sa...

Har för ett tag sedan köpt en egen domän... http://farbror-sid.se
Då har jag kontroll och backup om något strular med blogspot... lite svårare med kommentarer dock, men en gästbok duger, och mycket plats för allt annat på domänen också.

Anonym sa...

Market2member har släppt sin beta. Där kan man bli medlem och hämta en rekryteringslänk och får sedan betalt i relation till vad ens rekryteringar tjänar. Snygg och seriös sajt. www.market2member.se

Anonym sa...

Tjäna ihop semester pengarna på semestern!

http://www.market2member.se/sommarjobb

Vi kalla det reklam på kundens villkor. Du får betalt för den reklam du tar emot. Du väljer vad, när och hur.