onsdag, april 30, 2008

Grattis C-G!

Vita Huset ber att få gratulera Östra Svealands ledande monark så hjärtligt på födelsedagen. Då det dessutom är valborgsmässoafton idag så finns dubbel anledning att fira med ett litet fyrverkeri. Eller rättare sagt: det största fyrverkeriet någonsin enligt Guinness Rekordbok. Fyrverkeriet brändes av på Madeira nyårsaftonen 2006 och arrangerades av Macedo’s Pirotecnica:



Läs även andra bloggares åsikter om , , .

måndag, april 28, 2008

Ibland är sömnen inte långt borta

Borta? Jag? Nejdå, jag bara gick ut ett tag. Gick ut i den härliga våren och det var så behagligt att jag dröjde mig kvar där ett tag. Men nu är ordningen återställd och jag är åter på plats framför tangentbordet.

Jag har väldigt svårt att åka förbi en loppis utan att stanna och rota bland ”fynden”. Hittar jag inget annat så brukar det alltid bli en trave böcker. I en av de senaste loppisbokkassarna så fick jag med en bok som jag började läsa för länge sedan men tyckte den var så erbarmligt tråkig så att jag gav upp projektet. Förmodligen hamnade boken åter på någon loppis. Jag ska tillägga att jag givit den aktuelle författaren flera chanser. Ingen ska säga att jag är den som förkastar något som jag inte prövat. Naturligtvis ska även den undermåligaste författare få sin ärliga och rättmätiga chans.

Man skulle kunna tro att denna bok är ett verk av kulturarbetarna bakom Alkoholisternas Riksförbund (såg förresten just att denna blogg inte finns längre. Bortcensurerad eller bortsupen?) Ett litet utdrag:
”Ja, men man får ju stå för följderna... säger man högt och tydligt: Jag älskar sprit! Då faller ovillkorligen en stor Steinway-flygel ner i skallen på en... det är oundvikligen så... så säjer man högt och offentligt: Jag älskar sprit! Då ligger man där... platt som ett frimärke under klaviaturen."

Författaren konstaterar att det regnar pianon över detta land och att folk rusar runt med helpavor och slåss mot nerfallande pianon under det att de vrålar: Jag älskar sprit! Vi läser vidare: ”Sprit... o heliga ande av potatisens innersta mörker, kliv ut och slåss mot dom nerfallande flyglarna.. åh, pianon, pianon! Häll sprit i mej från alla håll, tryck mej full av sprit, jag vill bli fullare fullare oerhört fullast av alla fyllon i denna fulla packade värld, jag vill vara oslagbart fullast i hela universum... jag vill vara så full att renhållningen pajar ihop... jag vill vara så oerhört pantad att alla bara ger upp och står och glor på mej... så full vill jag vara att hela IOGT får hicka... ja, jag vill tamme fan vara så full att jag blir general!"

Som sagt, jag har ärligt försökt att ge författaren en chans. Detta var ju trots allt bara hans andra alster. Men jag måste säga att jag fortfarande, efter att ha plöjt igenom en stor del av hans senare produktion, inte begriper hans litterära storhet. What’s all the fuss about? Jag måste ha missat något. Eller är kanske citaten ovan någon minsta gemensamma nämnare för den svenska folksjälen? Är det den alkoholromantiska framtoningen som skapat framgången?

Tusan vet. Men ett är säkert: bokens titel är välfunnen. Jag upplever den som ett riktigt sömnpiller. Frågan är om jag ska lyckas ta mig igenom Sömnen denna gång....

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

lördag, april 19, 2008

Hyvä i Hyvinkää

Från Hyvinkää meddelas att solen skiner över ond och god samt att det trådlösa nätverket inte fungerar på m/s Isabella. Men i övrigt så är allt "hyvä" i Hyvinkää.

tisdag, april 15, 2008

Dags igen för en vinyltävling!

Det är tisdag den 15 april och idag blir Ona sju år. Stora damen, alltså! Jag har uppvaktat med ett stort märgben och just nu ligger hon och kopplar av under bordet i ”blogghörnan”.

Vad sägs om att fira våren med en vinyltävling? Ni behöver bara besvara tre enkla frågor och mejla svaren till mig senast onsdagen den 30 april. Följande priser lottas ut:

1. Vinylskivor för 500 kr
2. Vinylskivor för 300 kr
3. Vinylskivor för 200 kr

Portot ingår och ni som vunnit kan fritt plocka skivor för aktuellt belopp ur listorna på http://www.rock.x.se/ Vill ni dessutom köpa mera skivor utöver vinstgränsen så får ni även dessa portofritt i en och samma sändning.

Därmed över till frågorna:

- Vad hette skivmärket där Elvis Presley gjorde sina första inspelningar?
- I vilken stad var detta skivbolag beläget?
- Vilken svensk psalm har sjungits in av Elvis och hur lyder den engelska titeln?

Mejla dina svar senast onsdagen den 30 april.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

måndag, april 14, 2008

Tänd ett ljus för lilla Engla i kväll

Nu har vi fått visshet. Alla vi i vårt avlånga land som hoppades, kanske mot allt förnuft, att lilla Engla skulle komma till rätta. Vi har också fått ett ansikte. En mördares ansikte.

En dag som denna är det lätt att förfalla till primitivt raseri. Så fruktansvärt meningslöst. Trots att medierna matar oss med elände hela tiden så var detta helt enkelt för mycket.

Vila i frid, lilla Engla. Våra tankar är hos dig och dina närmaste som nu måste fortsätta genom livet utan sin lilla ängel. Vi tänder ett ljus för dig i kväll.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Du kan också tjäna pengar på din blogg, del 9

Många som är anslutna till bloggsajten blogg.se har nyligen drabbats av driftsstopp på grund av byte av teknikplattform. I bakgrunden finns en tvist mellan de nya ägarna och grundarna av blogghotellet. Mera om detta kan läsas på info.blogg.se samt bloggen Rosenblom.

Här har vi ett praktexempel på hur utsatt du som bloggare är när du ligger under någon annans domän. Metro, Passagen, vad du vill – den dag som problem uppstår eller tjänsten stängs så har du inte längre kontroll över din egen blogg. Däremot kan du lägga den under egen domän på valfritt webbhotell. En av många fördelar med en egen domän är förstås att du kan flytta den till vilket webbhotell du vill – adressen blir ändå densamma. Som vi har varit inne på tidigare så är det ditt eget varumärke du ska marknadsföra och inte Metro eller Passagen.

En nyligen utförd enkätundersökning av Collective Media visar att 75% av de tillfrågade företagen (200 st) kommer att lägga 5% eller mer av sin totala annonsbudget på annonsnätverk under 2008 och 82% kommer att satsa sina pengar på vertikala annonsnätverk.

Ett vertikalt annonsnätverk är nischat mot en speciell ämneskategori medan horisontella nätverk förmedlar annonser till de mest skiftande bloggar och sajter. Om du har en renodlad bilblogg så är den alltså mera intressant för en annonsör inom denna bransch än en blogg som skriver om lite av varje. Om din blogg fokuserar på resor, skidåkning, hundar eller något annat specialintresse så gäller det motsvarande även där. Du kan få en fingervisning om vilka annonsörer som kan vara aktuella genom att studera specialtidningar i olika ämnen. Precis som ett litet fanzine faktiskt kan vara ett effektivt och billigt annonsforum för vissa varor och tjänster så kan en genomtänkt blogg med kvalitetsinnehåll vara ett bra alternativ för en annonsör.

Som jag tidigare varit inne på så är det viktigt att nischa sig om du eftersträvar att tjäna pengar på din blogg. Detta vare sig du arbetar med affiliatenätverk, säljer annonser direkt till annonsören eller gör både och. Även om den amerikanska annonsmarknaden i bloggosfären ligger något före den svenska så indikerar trenden vad vi kan förvänta oss även i Sverige.

Tidigare inlägg i denna artikelserie:

Du kan också tjäna pengar på din blogg, del 8

Du kan också tjäna pengar på din blogg, del 7

Du kan också tjäna pengar på din blogg, del 6

Du kan också tjäna pengar på din blogg, del 5

Du kan också tjäna pengar på din blogg, del 4

Du kan också tjäna pengar på din blogg, del 3

Du kan också tjäna pengar på din blogg, del 2

Du kan också tjäna pengar på din blogg, del 1

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

fredag, april 11, 2008

Bloggning kan skada din hälsa – nu även i Metro och SvD

Så har både tidningen Metro och Svenska Dagbladet tagit upp en nyhet som ni kunde läsa om i Bulletiner från Vita Huset redan i tisdags, den 8 april. Nämligen att ett par amerikanska bloggare avlidit i hjärtattacker efter intensivt bloggande. I vanlig ordning när det handlar om bloggfenomenet så tar man upp blondinbella som ett exempel. Hon säger sig ha gått in i väggen på grund av sitt intensiva bloggande och alla kringaktiviteter.

Allas vår bella har tydligen blivit bloggosfärens stora affischnamn. Men nog finns det bloggare som producerar väsentligt mycket mera omfattande bloggtexter – och, kan jag tycka, mera intressanta sådana. Ja, det är klart att det är dig jag tänker på Lussan! Bland annat. Du är väl rädd om dig så att du inte bloggar för mycket?

Och när ni vill ha färska nyheter, gå direkt till Bulletiner från Vita Huset nästa gång....

Vad kan vi lära av maffian?

Kanske kan många av maffians strategier tillämpas i mera lagliga sammanhang. Genom ”trial and error” så har de under många år finslipat sin teknik för att lyckas i olika sammanhang. Utan några mera djuplodande psykologiska analyser tycks man i många fall ha gått på magkänsla och sett vad som fungerar.

Under andra världskriget blev en ”hit man” från en amerikansk maffiafamilj inkallad till den amerikanska armén och sändes till kriget i Europa. En natt smög han bakom tyskarnas linjer och lyckades osedd ta sig förbi vakten in i deras läger. Det var en kall natt och de tyska soldaterna låg tätt intill varandra för att få mera värme. Maffiasoldaten skar snabbt halsen av den soldat som låg längst ut och försvann sedan ut i natten lika diskret som han hade kommit.

Vad blev resultatet av detta? En fullständig moralisk upplösning på den tyska sidan. Soldaterna insåg att de var totalt oskyddade när någon kunde komma så nära dem utan att upptäckas. De som inte deserterade blev lätta offer i den kommande amerikanska attacken.

På samma sätt har maffian sett vad som fungerar i affärer. Bernardo Provenzano är en mafioso som ”har lyckats vända utvecklingen för en maffia i kris”. Läs mera om hans sju principer för hur man lyckas i affärer. Kanske något att tänka på för helt legala entreprenörer?

Män med stor näsa är bara ute efter sex!

Kan man avgöra folks sexuella preferenser genom att se dem i ansiktet? Ja, det tror Lynda Boothroyd på Durhamuniversitetet i England. Hon har nyligen lett en undersökning där 700 personer fick titta på porträtt av det motsatta könet. Sedan skulle testpersonerna gissa vilka av personerna på bilderna som skulle kunna tänka sig ett one night stand och vilka som sökte ett längre förhållande – bara genom att titta på ansiktsdragen och uttrycken.

I undersökningen trodde kvinnorna att män med en fyrkantig haka, små ögon och stor näsa bara är ute efter ett kortare förhållande, möjligtvis bara sex. De befarade också att dessa män kommer att vara otrogna och bli en dålig pappa

Männen då? I allmänhet trodde de att den kvinna de fann mest attraktiv skulle vara mer villig att hoppa i säng – något som visade sig stämma. Även kvinnor med stora läppar och ögon sågs som mer troliga ligg.

Vi låter frågan gå över till vår specialist på området. Vad tror du raggis?

torsdag, april 10, 2008

Tänd ett ljus

Ibland tar det emot att blogga. Särskilt att skapa roliga och underhållande inlägg. Ibland kommer verkligheten ikapp oss. Jag vet inte om eländet i samhället blivit värre med åren eller om det är ökad medieexponering som gör att vi upplever det så.

Men flera små barn har kallblodigt mördats inom loppet av någon vecka. Ytterligare en liten flicka, Engla, saknas. Förmodligen har hon blivit bortförd. Kanske finns hon inte längre i livet. Mina tankar går nu till dessa barn som aldrig fick chansen att växa upp. Till de föräldrar som just nu upplever en sorg och smärta som vi knappast kan föreställa oss.

Låt oss tända ett ljus för dessa barn och sända en tanke till deras närmaste som måste leva vidare med sin sorg. Håll ljuset brinnande och låt oss hoppas att Engla kommer till rätta. Att hon får återförenas med sina nära och kära.

En riktig lokalradio

I en artikel om Skärgårdsradion som startade sommaren 2007 tar skribenten Juan Flores upp närradiomediet under rubriken ”Företag vill åt billig närradio”. Den röda tråden i artikeln är att företag via bulvanföreningar kan sända radio och därmed tjäna reklampengar utan att betala koncessionsavgifter. När närradion tillkom presenterades den som en ”eterns stencilapparat” och var alltså tänkt för att idéella föreningar skulle nå ut med sitt budskap.

Det hör till saken att även flera så kallade PLR-stationer, vilka alltså betalar en koncessionsavgift, i vissa distrikt använt sig av närradiosändare för att kunna sända sina program under åren. Men även flera lokala radiostationer har kommit till, där verksamheten med hänsyn til lagstiftningen måste drivas inom ramen för en förening. Däremot kan program och reklam produceras av andra aktörer och professionella säljbolag anlitas.

Nu är frågan: är detta något förkastligt? För vem ska radiomediet vara till? Det är bara att konstatera att många program under kategorin ”eterns stenciler”, d v s föreningsinformation, varit så erbarmligt tråkiga och amatörmässiga att knappt ens de närmast sörjande velat lyssna. Visst har det funnits – och finns – många duktiga programmakare och entusiaster som jobbat med närradio. Många har gått från närradio til PLR eller till och med SR. Men den lokala radion – vart tog den vägen?

Det torde vara en omöjlighet för ett företag som vill göra kommersiell radio för ett glesbygdsdistrikt att anställa personal, producera program och utöver STIM- och NCB-avgifter betala en koncessionsavgift. Reklamunderlaget är inte tillräckligt stort. Den nuvarande närradion är däremot en möjlighet att verkligen skapa en riktig lokalradio för ett område. Detta har även gjorts på många håll i landet, ofta initierat av radioentusiaster. En lokal radio har unika möjligheter att skapa en relation med sina lyssnare och att fylla programmen med ett innehåll där SR inte har någon möjlighet att hänga med vad gäller lokala nyheter och inslag, lokala reportage etc.

På många ställen i landet finns bara en bärvåg på närradiofrekvenserna eller kanske till och med en ton. Kanske har man några timmars sändningar från en förening eller en kyrka per vecka men sedan händer inte så mycket mera. Hur många lyssnare attraherar en sådan radio? Tänk däremot om det fanns lokala sändningar på samma kanal. Program producerade för närområdet, igång från morgonen när folk äter frukost och åker till jobbet fram till kvällen när TV tar över. Detta har fungerat på många håll och fortsätter att fungera, trots en ofta skraltig ekonomi. Är det denna resurs man nu vill ta ifrån radiolyssnarna? Är det inte bättre att närradiofrekvenser används på ett konstruktivt sätt i stället för att bara ligga tysta större delen av tiden?

PLR, rixtöntarna och andra låter precis likadant över hela landet. Det lokala i dessa sammanhang är reklamspottarna. Dessutom är programmen tänkta för att göras så billigt som möjligt, mot bakgrund av omkostnaderna. Med andra ord inga större satsningar på lokala inslag.

Är du nöjd med en muzak-jukebox och ett flamsprogram på morgonen? Eller skulle du vilja ha en lokal radiokanal där du bor, som bevakade din hembygd och spelade musik som folk ute i stugorna vill höra? Har du någonsin tänkt på frågan?

Möjligheten finns ännu. Men hur länge till?

onsdag, april 09, 2008

Bloggdio Vita Huset, testsändning nummer sex

Aktuella nyhetsrubriker: "Det finns mer bevis" Den anhållne 42-åringen som misstänks ha rövat bort 10-åriga Engla kan komma att begäras häktad i morgon torsdag. ”Stort beslag av barnporr”. Över en miljon bilder och filmer beslagtagna hos 60-årig man. ”Doldisarna hjältar – igen”. Linköpings fjärdekedja sänkte HV på nytt. Läs mera i Aftonbladet.

Dags igen för en salig blandning av this and that. Nyligen röstade elever vid ett antal musikskolor i London om vilket som är tidernas bästa gitarriff och kom fram till att det är riffet i Deep-Purple-klassikern ”Smoke on the water”. Vad tycker du?



Ona puffar lite diskret på mig och erinrar om att vi faktiskt inte har haft med något alls om pyrenéerhundar i Bloggdio Vita Huset. Det är förstås en brist som måste åtgärdas. Belle & Sebastian var en mycket populär fransk TV-serie och här ser vi inledningen till en animerad version från tidigt 80-tal. Nog tycker jag att animatören har lyckats fånga ”pyrrarnas” karaktär riktigt bra.



Ona vill samtidigt skicka en hälsning till alla på Evitagården där hon en gång såg dagens ljus.
Över till mera musik och till gruppen som gav tuppkammen ett ansikte: The Leningrad Cowboys.



Ja, det gäller att ge publiken vad den vill ha. Vad vill du se eller höra? Hör av dig! En kille som inte nådde ända fram i Melodifestivalen i Dublin 1981 var Riki Sorsa som tävlade för Finland och hamnade på 16:e plats av 20 med sin ”Reggae OK”.



Nästa punkt på programmet är Pink Floyd från 1967, alltså medan Syd Barrett fortfarande var med i gruppen. Deras bidrag är ”Interstellar overdrive” och inslaget kommer från filmen
Tonite Let's All Make Love in London”.



Låt oss nu stressa av med ett inslag på begäran. Fast damen som har önskat vill vara anonym – det har jag lovat Maria T! Här kommer i alla fall Enya med sin ”Orinoco flow”.



Vi avslutar dagens testsändning från Bloggdio Vita Huset med att släppa fram Carmen Miranda – en riktig Chica Chica Boom Chick! Fortsätt att önska. See you!

Nyhet eller reklam?

Hur kommer det sig att Aftonbladet är den enda tidning som skriver upp pseudo-historien om hur en deltagare i TV4:s ”Körslaget” blivit mobbad av programledaren via SMS till en webbsajt? Jo, det är ren och skär marknadsföring av den aktuella sajten. Undrar just vem som kläckte idén?

Företag i bloggosfären: IKANO-Banken

En blogg kan tyckas vara ett naturligt inslag i verksamheten hos en renodlad Internetbank. Ikanobanken har idag på sin webbplats bloggar i åtta olika kategorier. Bloggverksamheten startade år 2007 och initierades av Christoffer Pettersson som tidigt såg möjligheterna i mediet. Enligt Christoffer har webbplatsen idag cirka 10 000 besökare per dag och bloggarna ungefär 9 000 besökare per dag. Man har regelbundna bloggmöten en gång i kvartalet för att utveckla blogganvändandet.

En av de flitigaste bloggarna på företaget är Ann-Sofie Magnusson, familjeekonom. Hon ser bloggen som ett viktigt komplement till andra sätt att nå ut med sitt budskap och har bloggat för banken sedan 2007. Bloggandet är inte i första hand tänkt som ett sätt att sälja bankens tjänster.

- Jag eftersträvar att vara opartisk och att ge våra kunder tips om hur de kan förbättra sin privatekonomi. Det är ett sätt att ge kunderna ett mervärde.

Förutom i bloggform så arbetar Ann-Sofie med mediekontakter av skilda slag. Utöver traditionell reklam så är media och kommunikation ett prioriterat inslag i företagets marnadsmix. När det gäller bloggen så har responsen från läsarna varit sparsam och det förekommer ytterst sällan att inlägg kommenteras. Därför kan man inte säga att någon konkret dialog med bloggläsarna förekommer även om banken välkomnar ett aktivt deltagande från sina besökare. Men ambitionen är att Ikanobanken i ökad utsträckning ska använda bloggar i sina kundkontakter.

Hur marknadsför då Ikanobanken sina bloggar? Enligt Ann-Sofie Magnusson så är det i första hand via länkarna på den egna webbplatsen och någon marknadsföring fokuserad på bloggarna förekommer inte.

Ann-Sofie började på IKEA år 1984 och gick efter två år över till IKANO Finans. Hon har arbetat hos Ikanobanken sedan starten 1995. Innan hon själv började blogga så följde hon regelbundet SBAB:s ränteblogg i sitt arbete. Andra bloggar som hon regelbundet följer idag inkluderar til exempel AMF Pension och Anders Anderssons blogg. Vilka råd har hon då att ge andra företagsbloggare?

- Jag brukar skriva kortfattat och sedan länka till mera utförliga artiklar för den som vill läsa mera. Själva blogginläggen får inte bli för långa. Dessutom tror jag att det är bra med bilder och vi ska lägga ut både flera bilder och även video i våra bloggar framöver.


Ann-Sofie Magnusson, bloggare och familjeekonom på Ikanobanken.

Live-bloggning från Webbdagarna i Stockholm

Som omtalas i föregående inlägg blir bloggning ett allt vanligare sätt att rapportera från olika evenemang. Även i Sverige förekommer detta. Här kan vi till exempel följa en livebloggning från Webbdagarna på Oscarsteatern i Stockholm 9-10 april vilka presenteras av tidningen Internet World. Fokus ligger på nätaffärer, mobilitet, digital marknadsföring och webb 2.0.

tisdag, april 08, 2008

Bloggning kan skada din hälsa

Denna artikel från New York Times kanske kan stämma till eftertanke. Även om inte bloggandet hittills angetts som officiell dödsorsak så har kända professionella bloggare nyligen avlidit i vad som tros vara stressrelaterade orsaker förorsakade av det hårda bloggtempot. Andra bloggare klagar över viktminskning- eller ökning, sömnstörningar och stress orsakad av pressen att hela tiden publicera aktuellt blogginnehåll.

Nu handlar detta om proffsbloggare som arbetar för olika företag. Många har också byggt upp egna lönsamma bloggverksamheter. Än är detta inte lika vanligt i Sverige men liksom webben i övrigt utvecklats i kommersiell riktning så gör även bloggosfären det. Då handlar det inte bara om att sälja reklam på sin blogg utan att producera texter, artiklar och nyheter för andra bloggar. Framför allt på tekniska bloggar så är det en strid på sekunder om att först hinna publicera nyheter och därmed få besökarna (samt annonspengarna). Enligt artikeln tjänar de flesta bloggarna på större bloggsajter $30 000 per år men somliga kan komma upp i $70 000. B-laget, å andra sidan, kan få nöja sig med $10 per bloggpost.

Vare sig man får betalt eller inte för att blogga så finns förstås risken att det blir ett stressmoment att hinna med att kommentera alla bloggar man brukar besöka samt att kommentera kommentarerna som genereras av egna kommentarer och så vidare.... Ja, nog är det en riskfylld hantering vi har givit oss in på. Bloggaren Russell Shaws, 60, begravdes för ett par veckor sedan i Florida. Han avled på ett hotell i San José, Kalifornien, där han befann sig för att blogga om en teknisk konferens. Hans sista meddelande till sin redaktör löd:

- Jag har fått korn på något! Måste vila nu men bloggar vidare senare idag eller i morgon.

Också ett testamente.

Vi hälsar på hos Mickes CD & Vinyl

Detta inlägg anknyter i hög grad till serien ”Du kan också tjäna pengar på din blogg”. Som företagare kan du mycket väl använda bloggmediet för att tjäna pengar genom att du använder bloggen för att antingen dra besökare till din hemsida eller din fysiska butik. Micke driver sedan cirka 12 år skivaffär vid Hornstull, Stockholm. I affären kan man hitta alla möjliga sorters musik även om Micke själv naturligtvis har sina favoriter:

- Första favoriterna var utan tvekan Beatles, berättar Micke. Sommaren -64 vid nio års ålder så smällde det till. Stones, Animals, Hep Stars, Tages, Kinks osv kom alldeles efter i kölvattnet. I dag så lyssnar jag nästan uteslutande på vokal musik från sexti-talet, vilket inte alls betyder att jag kommer att göra det om tre månader...

Micke har själv varit skivsamlare sedan han var femton år. Men han medger att det finns vissa risker med att själv samla när man driver en skivaffär och blir exponerad för så otroligt många skivor inom olika kategorier. Därför han nödgats begränsa sitt samlarintresse till ett fåtal artister.

- De jag samlar på är artister så udda så att många aldrig har hört talas om dom. Vad sägs om Chet Atkins, en amerikansk countrygitarrist av vilken jag har omkring 150 lp-skivor och en drös cd? Eller PJ Proby, amerikansk skönsjungande rock 'n rollare? Av denne okände gigant så innehar jag...ja vad jag vet så är det bara 2 singlar av hela hans utgivning under 50 år som jag saknar.

Micke, som själv är gitarrist, fick för övrigt spela med sin idol P J Proby när denne besökte Stockholm. Hur kom då Micke så småningom ut på webben?

- Jag kommer inte ens ihåg när jag startade hemsidan. Tanken var nog att vi skulle sälja skivor på nätet, något som jag tämligen omgående fann väldigt ocharmigt och tidskrävande. Jag har butik för att jag vill umgås med folk, inte för att bli rik.

Nästa steg blev den egna bloggen och Micke berättar sålunda om dess tillkomst:

- Min högra hand vid starten - Mia - var även den som initierade alltihopa.Av någon anledning så såg hon mig som ett ämne till att bli en bloggare, och startade upp det hela utan att överhuvudtaget fråga mig. Simsalabim så var den bara där, min egen blogg!Det som var svårast i början var det faktum att jag i stort sett inte har skrivit en rad sen jag gick ut plugget för...33 år sen!!! Men, åsikter och tankar har jag alltid haft och gett utlopp för verbalt, så efter en viss inledningsfrossa så kändes det snabbt väldigt hemtamt. Faktum är att det knappt är nånting av det som jag har skrivit som jag skäms för när jag går tillbaks och läser gamla krönikor.Snarast så känner jag en viss stolthet över det mod och den brist på rädsla inför uppgiften som jag visar upp. Visst, jag är bättre idag på meningsuppbyggnad och upprepar mig mindre än vad jag gjorde då, å andra sidan så hade jag en uppsjö av goda historier att berätta! En uppsjö som långsamt börjar sina, och det är då som krönikören sätts på prov...Hur bra är han egentligen? Bloggen, den har jag haft i ungefär ett och ett halvt år. En längre paus dök dock upp efter ungefär åtta månader, så ihop-plussat så är det nog inte fråga om mer än lite drygt ett år som jag har bloggat.

Ett ständigt återkommande inslag i Mickes blogg från skivbutiken är recensioner av vinylskivor från olika perioder, främst 60-tal. Här får vi inte bara en varudeklaration utan högst personliga upplevelser av skivorna. Har då detta påverkat försäljningen i någon mån?

- Nja, jag har väl inte märkt någon större ökning av försäljningen på grund av bloggen. Självklart så sitter det inte i vägen ur reklamsynvinkel och visst har jag fått en och annan ny kund - jättekul!!! - men det är ju i så fall väldigt dåligt prioriterad tid och energi om det är reklam som jag suktar efter...Jag ser det som en positiv dynamisk bieffekt...Skivor som recenseras blir efterfrågade, ja, men det är sällan som jag har någon större kvantitet av dom inne, tyvärr.

Mickes närmaste planer för att utveckla bloggen är att lägga pengar på reklam så att antalet besökare ökar. I dagsläget så har han c:a 260 unika besökare per dag. Det anser han vara godkänt då han hittills inte aktivt marknadsfört bloggen på något sätt. En annan sak som han vill utveckla är att få fler artister som blir omskrivna att höra av sig och kommentera. Ett par har hört av sig och varit väldigt tacksamma för den nyvunna uppmärksamhet de fått, även om problem kan uppstå när recensionerna är mera kritiska än euforiska.

Att blogga tar förstås tid, vilket många av oss insett:

- Den tid jag lägger ner är alldeles för stor. Den senaste perioden så har jag kommit upp i tre timmar om dan, och det är inte acceptabelt, för då blir det obönhörligen att andra saker blir lidande. När jag började skära ner på sovandet för att hinna med mer så insåg jag att jag var ute på en gren som långsamt men säkert började knaka. Därför så ska jag inom kort sätta upp ett schema där jag avsätter typ en och en halv timme per dag åt bloggandet, och är jag inte klar för dan då så blir det inget den dagen. Frisk luft och motion kan man inte blogga bort! Livet är en blandning av allt som är roligt, annars kantrar båten...

Som avslutning så vill Micke bara säga att alla som är nyfikna på bloggen, som för närvarande behandlar svensk musik från företrädelsevis 60- och 70-talet, är mer än välkomna dit. Här finns goda möjligheter att upptäcka nya favoriter eller till och med återupptäcka skivor som fallit i glömska.

Bloggdio Vita Huset, femte testsändningen

Aktuella nyhetsrubriker: Våldtäktsdömd 42-åring anhölls i natt efter förhör om försvunna Engla, 10 år. Mannen är tidigare dömd för våldtäkt och nekar till brott.
Olofströms kommun vill tvångsdrogtesta unga. Kommunen hoppas att drogtesterna ska kunna införas redan till höstterminen.
Månadsbetalning för trängselskatt kan bli verklighet redan i höst. I morgon väntas riksdagen besluta om nya enklare betalningsrutiner.

Läs mera på Aftonbladet.se.

Välkommen till Bloggdio Vita Huset med RonnyBGoode! Jodå Gubben, visst är ”Gamla Nordsjön” ett guldkorn som försvarar sin plats i musikhistorien. Och Harry är ju alltid Harry. Så jag tycker att vi börjar dagens bloggdiotestsändning med att släppa fram Harry Brandelius med ett av sina odödliga nummer, alldeles speciellt för en alldeles särskild Gubbe vid Rämen:.



Visste ni förresten att Harry Brandelius under en period var diskjockey på Radio Nord? ”Harry på däck” hette programmet men det blev tyvärr aldrig någon större succé.

Ja, visst går det att kombinera gammalt och nytt. Rockvideo med Harry Brandelius tänkte man väl knappast på när ”Nordsjön” första gången lanserades. Såväl ABBA som Helan & Halvan uppskattas ju fortfarande av många och här kommer ytterligare ett exempel på hur man kan kombinera gammalt och nytt.



Hur vore det med lite Vilda Västern-nostalgi på detta? Filmen ”Rio Bravo” hade premiär i Sverige den 2 november 1959. För regin svarade Howard Hawks och i rollerna såg vi bland annat John Wayne, Dean Martin och Ricky Nelson. I filmen förekom även två sånginslag och det ena kommer här: ”Get along home Cindy, Cindy” med Ricky, Dean och Walter Brennan.



Ricky Nelson var på 50-talet en av de rockare som försökte ta upp kampen med Elvis och även om han aldrig nådde riktigt ända till toppen så blev hans karriär ändå mycket framgångsrik. Många tyckte att Elvis’ stjärna dalade när han under 60-talet främst ägnade sig åt att spela in vad som ansågs som B-filmer. Men 1968 var han tillbaka där han borde vara – på scenen:



En låt skriven av Jimmy Reed som själv hade en hit med den 1960. Dessutom en låt som otroligt många artister har gjort covers på.

Mera musik! Ett band som nästan blev lika stora som the Rutles var ju the Beatles. Men här ser vi the Rutles framföra sin ”Hold my hand” live i Ed Sullivan Show, på begäran av Christer:



Ack ja, nog är det något visst med denna Liverpoolpop…. Vi avslutar denna test med att minnas Lee Hazlewood som här tillsammans med Nina Lizell framför ett spår från filmen ”A cowboy in Sweden” som heter ”Leather & lace”. Välkommen åter och fortsätt att skicka in önskningar!

måndag, april 07, 2008

Önskemål från bloggdiolyssnare-tittare

Car Bil: Jodå, jag vet mycket väl vilken låt du menar men har ännu inte hittat den i videoform. Däremot finns den som mp3 på diverse torrent-sajter. Har kanske någon där ute en videosnutt eller tips om var en sådan finns att få tag på? Låten är alltså "Den sista sommarn av mitt liv" med Lena Bergqvist som kom på nionde plats i den svenska uttagningen till melodufestivalen 1974 med 11 poäng.

Vad gäller Angelic Upstarts som spelar i Barcelona på lördag så kommer de här:


Bloggdio Vita Huset, fjärde testsändningen

Nyhetsrubriker från DN: Stafetten med OS-facklan igång igen. Efter att ha släckts på grund av kraftiga protester i Paris har OS-facklan tänts på nytt. Cykeln polisens enda spår efter försvunna flickan i Dalarna. ”Vi letar så länge det finns hopp” säger polisen. Teleproblem på landets storföretag. Okänt nätfel drabbar ett stort antal av Telias större företagskunder.

Mera information får du på DN.se.

Därmed fortsätter Vita Husets Bloggdio närmast med en önskning från Jan i Hudiksvall. Något av äldre datum med The Who eller Status Quo har beställts. Ja, vad sägs om detta explosiva framträdande med The Who från “Smothers Brothers Comedy Hour”:



Den kraftiga explosionen orsakades av att bandets egen Gossen Ruda, trummisen Keith Moon, gjort i ordning en extra kraftig krutladdning utan att meddela de andra. Gitarristen Pete Townshend lär ha blivit fullständigt lomhörd efter denna smäll.

En tjej som inte nådde riktigt ända fram till Belgrad var Sanna Nielsen. Men visst är det en skön låt.



Ja, nog tror jag att Sanna skulle ha haft väl så bra chanser i Melodifestivalen. Men nu över till något helt annat. Ett litet matinétips för er som har möjlighet att titta. I morgon tisdag klockan 13.50 kommer på TV1 en klassiker med Stig Järrel som sadistisk latinlärare. Det handlar förstås om ”Hets” från 1944.



Ja, frågan är om det var bättre förr alla gånger. Samt om de latinska verben fastnade bättre med en sådan lärare. Nå, låt oss gå vidare i musikens värld. Än en gång faktiskt en önskning. Kul att ni hör av er! Denna låt toppade listorna förra året och det är Eva som vill se och höra Akon och ”Don’t matter”.



Tillbaka i tiden igen. Från 1966, Bostongruppen the Outsiders och deras hit ”Time won’t let me”.



Vad som skulle bli en comeback för Debbie Harry och Blondie kommer här, nämligen deras låt “Maria” från albumet ”Exit” från 1999:



Första skivan efter ett uppehåll på 17 år men en riktigt lyckad comeback. Här ser vi Debbie fråm den tid det begav sig:
Fortsätt att skicka in era önskningar. See you!

Långt ner i halsen på Jenny

Apropå boken ”Sex, droger och kalaspuffar”. Begreppet vit-kille-trivsel får mig att fundera. Är det författaren Chuck Klosterman eller recensenten Jenny Tunedal som myntat uttrycket? Och varför? Skiljer sig vita och färgade killars värderingar så till den milda grad?

”Jag har den långt ner i halsen” asvlutar Jenny Tunedal sin recension och åsyftar då denna vit-kille-trivsel. För min del förstår jag inte skillnaden i trivsel baserad på hudfärg.

söndag, april 06, 2008

Är det bara min dator som strular?

Syns filmsnuttarna hos er? Härifrån syns inga YouTube-snuttar. Fel i överföringen? Jag har precis rensat datorn från en massa skräp och frågan är om jag råkat ta bort någon komponent som behövs för att se filmerna. Detta började nämligen uppträda precis efter den stora rensningen. Men inslag från andra leverantörer än YouTube verkar ju fungera.

Snart läggdags och YouTube är igång igen. Men fortfarande inga imbed-länkar. Testar ett nytt klipp:


Update: det är måndag morgon och YouTube är igång igen. Så testerna från Vita Husets bloggdio rullar snart vidare. Ovan såg vi Mick och de andra "stenarna" med en låt från albumet "Tattoo you" som heter "Hang fire". Spelades som andra låt på Ullevikonserten 1982. Riktigt bra stämning där - en spelning som jag minns med välbehag.

Vad tusan ska jag göra med Lussan?

Jädrans Lussan! Tror ni inte att hon haft fräckheten att skicka mig en utmaning nu när jag är mitt uppe i den stressigaste perioden jag upplevt på länge, fullt jämförbar med den sensommardag på 70-talet när vår trogna Buick Electra behagade tappa avgassystemet (eller resterna av det) på Sveavägen i Stockholm. Det var för övrigt första gången jag körde bil in i detta trafikanternas inferno. Men jag har med åren börjat komma i takt med 08-arnas körstil och deras tendenser att byta fil utan att blinka etc. Nåväl. Vita Huset antar givetvis alla utmaningar så här följer the votes of the White House Jury. Irlande huit points!

1. Hur länge har du bloggat?

Sedan fredagen den 25 januari 2008. Mitt första inlägg handlade bland annat om DX-ing. Jag registrerade däremot ett konto på blogspot i tidernas begynnelse men har av olika anledningar inte kommit igång förrän i år. Däremot så insåg jag redan när jag hörde talas om fenomenet vilka möjligheter bloggvärlden hade att erbjuda. Blondinbella var väl knappt född då... Nåväl, nu är jag här!

2. Hur såg din bild av bloggar och bloggare ut en månad innan du själv började blogga?

Jag hade ingen bild alls därför att jag inte läste bloggar överhuvudtaget. När jag själv började blogga så gick jag från klarhet till klarhet. – från blondinbella till Lussan, Gubben och Raggoparden. Med flera. Nu börjar läget klarna något.

3. Vilken var den första blogg du förälskade dig i?

”Förälskade” är kanske inte riktigt rätt ord men den första blogg jag upptäckte och tyckte stack ut var Gubben. Sedan kom många andra i strid ström. Som t ex du Lussan.

4. Hur känner du inför dina första blogginlägg, när du såhär i efterhand läser dem?

Jag tycker faktiskt att de håller. Man får komma ihåg att detta var en utvecklingsperiod när jag inte visste ett dugg om hur bloggmediet fungerade. Men jag lär mig varje dag!

5. Hur många bloggar återvänder du till regelbundet som läsare?

I första hand de som jag länkar till. Dit tittar jag in varje dag. Men sen hör det till saken att jag ständigt upptäcker nya bra bloggar som jag kommer att länka till och därmed också att titta in till varje dag. När ska tid finnas till att ha ett liv?

6. Av de bloggar du läser, hur många procent är dagboksbloggar och hur många är ämnesbloggar (t.ex. teknikbloggar, modebloggar, politiska bloggar)?

Skit i ”pocenten” Helge! Vad som attraherar mig när det gäller bloggar är i första hand språket och kreativiteten. Med andra ord är det ytterst få politikerbloggar som funnit nåd inför mina ögon. De jag hittills har besökt är inget annat än en klubb för inbördes beundran. När ska politikerna lära sig att använda bloggarna i marknadsföringssyfte? Inte ens ungdomsförbunden verkar ha fattat detta. Jag har en svaghet för bloggare som har ett vackert språk, ett rikt intellekt och massor av humor! Ja, det är ju bland annat därför som jag återkommer till dig, Lussan.

7. Nämn en bloggare (obs: länka) som verkar väldigt olik dig, vars blogg du tycker om.

Kommer inte på en enda. Faktum är att de bloggare jag gillar verkar ligga på samma våglängd som jag själv.

8. Nämn en bloggare (obs: länka) som verkar väldigt lik dig, vars blogg du tycker om.

Kommer inte heller här på något bra exempel. För att travestera Elvis, när han gjorde sin audition på Sun-studion: I don’t BLOG like anyone else!

9. Vad tycker dina närmaste om att du bloggar?

Ona har i alla fall inte protesterat även om hon ibland kommer och pussar på mig och gnäller så smått när jag blr sittande för länge framför skärmen. Ja, jag kanske bör förtydliga detta något: Ona är alltså min trogna vovve.

10. Tycker folk som känner dig att du är dig själv i din blogg?

Jag tror det. Har ni någon annan åsikt så säg till!

11. Har du hittat en fungerande gräns för hur privat du vill vara i din blogg, eller tänjs den gränsen hela tiden?

Jag har alls inget emot att vara privat i min blogg. Tvärtom. Däremot så har jag en tendens att bli smått ironisk ibland vilket bör beaktas när man läser min blogg.

12. Nämn några saker som du aldrig bloggar om, och varför.

Politik! Det är förbannat tråkigt och ett slöseri med värdefull bloggtid. Även om det är en del av den demokratiska processen. Då bloggar jag hellre om dunder och snus och lurviga luder! Samt inte minst vinylskivor, musik, radio (fast jag undviker rixtöntarna), medier, samhällsdebatt, nyheter, Jayne Mansfield, jänkare, resor, kärlek, sex, smalspåriga järnvägar, nostalgi, historia, kemi, litteratur, djur, natur, romantik, filosofi..... ja, när jag tänker efter så är jag nog öppen för att blogga om det mesta. Men politik är för mig en evig tuppfäktning där alla aktörer i första hand arbetar för att uppnå personliga fördelar och har mindre intresse av samhällsutvecklingen. Sorry, men så är det!

13. I vilken utsträckning bloggar du för att få bekräftelse, tror du?

Bekräftelsen är de kontakter jag får hela tiden. Det är givetvis en viktig del av mitt bloggande,

14. Tror du att man kan lära känna en person genom att läsa hennes/hans blogg?

I högsta grad! Förutom de delar som han eller hon själv känner till och vill presentera så kan man läsa mycket mellan raderna. Precis som IRL så kan små subtila signaler säga mycket.

15. Har du träffat folk IRL (in real life) efter att ha fått kontakt med dem via bloggen?

Nej, men jag tycker att vi kör en stor bloggträff tillsammans i sommar på lämplig pub. Eller varför inte brännboll i Drottningholmsparken med efterföljande picknick?

16. Tror du att det kan vara skadligt för vissa personer att blogga?

Allt kan självfallet missbrukas. Bloggandet kan vara farligt vanebildande. Som med alla andra intressen så gäller det att ha distans.

17. Har du någonsin blivit sårad av någonting som skrivits till/om dig i kommentarer eller i andra bloggar?

Nej, aldrig.

18. Har du själv skrivit saker du ångrar i din egen eller andras bloggar?

Nej, aldrig.

19. Hur ser bloggandets nackdelar ut, för dig?

Svår fråga. Visst tar det tid men samtidigt så går det för mig riktigt snabbt att skriva och läsa. Så länge man har kontroll så ser jag egentligen inga riktiga nackdelar.

20. Tror du att du fortfarande bloggar om två år? I sådana fall: Tror du att ditt bloggande har förändrats då?

Det gör jag! Om två år har jag lärt mig mera och utvecklat mitt bloggande. För att inte tala om alla nya givande kontakter jag fått. Dessutom drar jag sannolikt in mera pengar på mitt bloggande vilket idag sker på idéell basis.

21. Tror du att bloggarna har (eller kommer att ha) någon inverkan på vår kultur, eller är de en grupp människor som mest påverkar varandra?

Bloggarna påverkar helt klart. Detta är en form av interaktion som är starkare än alla intresseforum. Dessutom är det ett perfekt exempel på yttrandefrihet i praktiken. Bloggar kommer att komplettera eller ta över mycket av den informationsspridning som vi ser idag, exempelvis via tidningar.

22. Avslutningsvis 1 : Kan du sammanfatta kort vad ditt bloggskrivande har betytt för dig?

Jag skulle kunna citera Lussans svar där men kan konstatera att det på mycket kort tid givit många nya meningsfulla kontakter med människor som jag förmodligen inte skulle ha mött annars. Detta är något mycket värdefullt och jag ser fram emot fortsättningen.

23. Avslutningsvis 2: Kan du sammanfatta kort vad bloggläsandet har betytt för dig?

En värld av nya intryck, inspiration och kontakter med kul människor. Ja, det är lätt att bloggläsande blir vanebildande.

24. Nämn 5 bloggare som du vill ska svara på enkäten.

Det ska jag göra och jag kommer även att kontakta vederbörande bloggare för att föra fram budskapet. Om de sedan svarar eller agerar överhuvudtaget står utanför min kontroll. Men jag tycker att följande bloggare bör svara på enkäten:

- blondinbella
- Kenza
- Federley
- Kulturbloggen
- Carl Bildt. Kan inte han så väljer jag Car Bil.

Jag hade även tänkt föreslå Jinge men eftersom hans sida aldrig går att nå så verkar det dödfött att försöka. Varför gör man en blogg som är så tungladdad att alla webbläsare säckar ihop? Måste vara några sjusärdeles bilder han har i sin webb- och fotoblogg....

Nöjd så, Lussan?

Vax och annat från Vita Huset, tredje testsändningen

Nyhetsrubriker från DN: Tioåring borta efter fotbollsträning i Stjärnsund, Dalarna. ”Vi ska hitta henne” säger talesman för Dalapolisen. Bråk om annons för Absolut Vodka. Gammal kartbild över Mexiko väcker irritation i USA. Paret Clinton har tjänat 600 miljoner kronor sedan Bill lämnade Vita Huset (i Washington). Siffrorna offentliggörs efter press från rivalen Barrack Obama.

Läs mera på DN.se.

Ja, då är RonnyBGoode med er igen. En önskning kom in från Ginger, som har berett mig vissa svårigheter. Ja, önskningen, alltså. Jag har varken lyckats gräva fram ”Tajta jeans” eller ”Verkmästaren i magen” ur huvudarkivet men jag hoppas att följande lilla inslag kan i någon mån vara en kompensation. Magnus & Brasse är det i alla fall och nog är det en kreativ presentation av deras nummer ”Svordomsvisan”?



Hallå Tore i Falköping! Då jag vet att du är en hängiven countryentusiast och gillar Buck Owens väldigt mycket så kommer här ett inslag dedicerat till dig. Buck och hans Buckaroos och en av deras större hitlåtar “I’ve got a tiger by the tail”:



Buck Owens, alltså. Hans musik har blivit känd som Bakersfield-country, även om han kom från Texas. Men han flyttade till Bakersfield i Kalifornien år 1950 och hade snart massvis med jobb på Capitol Records.

Härnäst kvinnlig fägring i form av Brigitte Bardot och hennes ”Harley Davidson”. BB, kort-kort läderkjol och en HD – kan det bli bättre?



Förra sommaren bilade jag och en god vän runt i den amerikanska Södern för att bland annat avnjuta musik i alla dess former. En känd gospelgrupp, The Crabb Family, höll sin sista konsert innan gruppen upplöstes i The Church Of God i Cleveland, Tennessee och vi var där. Här ser vi ett annat inslag med ”krabborna”. På sång deras förgrundsgestalt Jason Crabb:



Här kommer en riktig höjdare, tycker jag själv. Krigspropaganda producerad av Walt Disney. Kolla hur Kalle Anka upptäcker nazismens avigsidor i ”Der Fuehrers Face”:



När den brittiska invasionen rasade i USA på 60-talet med the Beatles i spetsen så försökte man förstås anlägga moteld. Ett av de band som kom fram i denna veva var the Knickerbockers.:



För övrigt så ska Vita Husets Bloggdio nu dela ut sitt första QSL. Vad det är? Kolla min första bloggpost någonsin! Vi gratulerar JE i Hudiksvall till en VM1:a och bekräftar att du tagit del av och uppfattat vår första testsändning. Önska gärna en låt eller ett filmklipp.

Vi avslutar denna testsändning med att låta Groucho Marx göra reklam för ett i alla fall på den tid det begav sig välkänt bilmärke:

fredag, april 04, 2008

Vax och annat från Vita Huset, andra testsändningen

I Vita Husets ”bloggdio” kommer här aktuella nyhetesrubriker från Sydsvenskan : Ola Salos fans rasar mot biljettkaos. ”Malmöoperan kan dra åt skogen” säger en av dem. Vårdförbundet varslar om konflikt. Cirka 3 500 medlemmar i nio landsting berörs. Knivman greps av polis i Malmö. Ingen kniv kunde återfinnas. Läs mera i Sydsvenskan.

Hallå alla bloggdiofans! Detta är RonnyBGoode som återkommer med en salig blandning. Ett par önskningar har faktiskt kommit in och vi ska se till att effektuera dessa snarast. Men först en Newsflash! Bin Laden gömmer sig i Glasgow! Över till Skottland.



Vi stannar kvar i Skottland och konstaterar att det även där finns Vilda Västern-entusiaster även om de skotska högländerna tycks ha influerat lokala sångartister på ett annat sätt än den amerikanska prärien. Låt oss avnjuta the Chaps och deras version av klassikern “Rawhide”:



Många upplever kanske Johnny Cash som en mera genuin företrädare för genren cowboy-musik – ja, country, då.. Här kommer han live från TV-programmet “Town Hall Party” 1959:



Johnny Cash, “The Man In Black”, såg vi här i just svart-vitt. Vi håller oss kvar på temat pengar, det vill säga cash, och nu är det dags för vårt inslag “The Money Programme”:



Från pengafrågorna over till dagens första önskning. Lotta gillar tydligen Kent riktigt bra och här kommer alldeles speciellt för dig en låt som man skulle kunna tro heter ”Så nära får ingen gå” men icke sa Nicke. Nej, här kommer Kent med ”Kräm”:



Hoppas detta skapade den rätta stämningen inför helgen, Lotta. Ytterligare en dam ska få en av sina favoriter här och nu. Especially for you, Ann - the Ramones!



Gillade du denna version Ann? Hör gärna av dig igen. Undrar just, förresten, varför kidsen släpade med surfbrädorna till diskoteket, som det sjungs om i låten. Nej, nu över till något helt annat. Svensk kulturhistoria i form av allas vår Jerka, alltså Jerry Williams, som här kommer med sitt musikaliska bidrag från filmen Åsa-Nisse och tjocka släkten som kom 1963:



Ja, nog är detta kulturhistoria, oberoende av vad Harry Schein tyckte i frågan på den tid det begav sig. Vi gör nu ett kort uppehåll men är snart tillbaka i bloggosfären, via Vita Husets egen ”bloggdio”. Stay tuned!

Mera Cadillac!

Genom åren har vi kommit att associera ordet med en vräkig bil. Något som sticker ut från mängden och andas framgång. Kanske ser den inte så märkvärdig ut idag men när stjärtfenorna nådde zenit 1959 så var det i sanning ett imponerande slagskepp att möta längs landsvägarna. Då var det stor risk att det var Calle Jularbo man mötte under någon av hans turnéer. Idag finns det förmodligen flera 59:or i körbart skick i vårt land än vad det gjorde 1959? Eller? Cadillac-klubben kanske vet besked?

Cadillac är också en klassisk rocklåt som jag tidigare varit inne på. Jag har en viss förkärlek för originalet med Vince Taylor & Playboys. Men visst finns det andra kul versioner. Här ett par exempel.

Renegades var ett engelskt band från Birmingham och de kom att få stora framgångar i Finland. Ett kännemärke var att de brukade uppträda i sydstatsuniformer, en gimmick som de använde redan när de spelade som husband på the Adelphi Ballroom i Droitwich. Ett tidigt spår med gruppen finns med på den eminenta LP:n ”Brum Beat” från 1964 som kom på etiketten Dial, nr DLP 1. Det är en instrumentalversion av Liszt’s ”Ungersk rapsodi” som man döpt om till ”Hungarian Mod”. LP:n är en synnerligen svårfångad tingest idag men väl värd att jaga. Innehåller mängder av kul låtar med obskyra band varav flera gitarrinstrumentalare,

Men det var ju Renegades vi skulle tala om. Förutom "Cadillac" så hade de i Finland en hit med Mojos-låten ”Seven daffodils”. Här kommer ”avfällingarna” med sin tolkning av ”Cadillac”:



För övrigt så kan jag nämna att jag under en period hade en viss kontakt med deras gamle road manager som under 80-talet bland annat gjorde stora pengar på att hämta prylar ur Stockholms sopcontainrar för vidare försäljning via Skärholmens Loppmarknad! Tydligen en mycket lönande verksamhet.

Men det är flera som gett sig på denna klassiker. Här The Clash live från en musikfestival I USA 1983:

Svenska Spel får en kompetent ledare

- Jag har vunnit sex dollar i Las Vegas en gång, säger Margareta Winberg, nyutnämnd ordförande för Svenska Spel.

Nog känns det väl tryggt att veta att Svenska Spel får en kompetent ledare som vet vad hon talar om.

Radiokriget i Nordsjön

Två radiotekniker från Schweiz, Erwin Meister och Edwin Bollier, hade under sent 60-tal anlitats för att utrusta den f d minsveparen m/v Galaxy för att användas som sändarfartyg utanför Tyskland. Galaxy hade tidigare legat utanför Themsenmynningen och sänt under namnet Radio London för en engelsk publik. Stationen blev oerhört framgångsrik rent ekonomiskt och detta lockade ett antal finansiärer att försöka utanför den tyska kusten och upprepa framgångskonceptet där. Men då även Tyskland förberedde en piratradiolag så drogs riskkapitalet tillbaka och projektet gick om intet.

Meister och Bollier, som ursprungligen var radioreparatörer och hade gjort stora pengar på att tillverka och sälja små spionsändare, beslöt sig för att öppna eget. Många undrade varifrån pengarna kom men det skulle senare visa sig att en stor del av finansieringen skjutits till av Östtyskland, där kompanjonerna hade goda förbindelser via sitt företag Mebo Telecommunications. Som sanna entreprenörer hade Meister & Bollier varit inblandade i allehanda vinstgivande projekt. Bland annat lär de ha varit delaktiga i vapenförsäljning till utbrytarregingen i Biafra.

Så småningom utrustades ett f d holländskt lastfartyg, SIlvretta, nu omdöpt till Mebo II, med sändare och studioutrustning och sändningar kom igång under namnet Radio North Sea International. ITN News rapporterade i sitt program ”News At Ten” om projektet:


”Man måste ta risker” säger en diskjockey ombord, Roger Day, i inslaget. Ja, nog hade denna typ av radio sina risker. 1971 utsattes radiofartyget för ett bombattentat och lyssnare över hela Europa kunde höra hur tjänstgörande diskjockey sände ut nödanrop mellan skivorna, medan en kraftig brand rasade ombord:



Man lyckades med hjälp från andra båtar släcka elden och dagen efter rapporterades om attentatet i ”News At Ten”:


Det skulle sedan visa sig att bombattacken finansierats av en konkurrerande station, Radio Veronica, som sände från ett närbeläget fartyg. Såväl RNI som Radio Veronica fortsatte fram till 1974 när Holland fick en piratradiolag. Mebo II hamnade så småningom utanför Libyen där sändarna användes för att reläa det statliga libyska riksprogrammet tills Khadaffi tröttnade på sin nya leksak och det stolta radioskeppet slutade sina dagar som målskjutningsfartyg för det libyska flygvapnet. Ett sorgligt slut för en båt som tidigare överlevt så många stormar och flera attentat men ändå lyckats hålla musiken igång.

Namnen Meister & Bollier skulle ånyo dyka upp i samband med sprängningen av ett PanAm-plan över Lockerbie i Skottland den 21 december 1988, då det framkom att de detonatorer som använts vid sprängningen av planet levererats av Mebo Telecommunications. Under flera år fanns på företagets hemsida mängder av dokument där man försökte bevisa sin oskuld. Nu verkar deras domän ha tagits över av ett helt annat företag.

torsdag, april 03, 2008

Bloggar som gör livet värt att leva, del 2

Hela tiden händer det att intressanta bloggar dit man vill gärna återvända kommer i min väg. Några färska exempel:

Miss i Sippi Vår korrespondent i ”The Sunshine State”, Florida. Gingers klart humoristiska och alltid läsvärda blogg.

Katastrofala Omslag Precis vad bloggtiteln anger. De fulaste LP-omslag som SIB-tryck skapat! Gjordes det verkligen så många fula dansbandsomslag på 70-talet?

Svammelsurium Intresserad av amerikanska bilar, rock’n’ roll och annat som gör livet värt att leva? Då är detta sidan för dig!

Farbror Sid Ett verkligt eldorado för alla nostalgiker. Musik, bilar, retro, Jayne Mansfield – du hittar det allt här!

LAE – inte bara en stad på Nya Guinea Intresserad av flyg och flyghistoria? Då får du ditt lystmäte här. Men även många andra intressanta guldkorn. Visste ni till exempel att Clark Olofsson i själva verket gjorde karriär i 70-talets discopopsväng när Kriminalvården trodde att han studerade journalistik på sin frigång?

Testing testing: Vax och annat från Vita Huset

Hallå ute i bloggosfären var ni än må befinna er! Detta är RonnyBGoode som i följande inlägg kommer att bjuda på en högst blandat kompott som förhoppningsvis ska bjuda på något av intresse. Först över till de senaste nyheterna som presenteras av Aftonbladet.

Flygplan befaras ha störtat utanför Hallandskusten. Vrakdelar har hittats i vattnet men piloten saknas, uppger en talesman för Flygräddningscentralen. Arbetsförmedlingens generaldirektör Bo Bylund tvingas gå. Arbetsmarknadsminister Sven Littorin dementerar att det beror på motsättningar mellan regeringen och Bylund. Kroatisk fotbollsspelare avled efter olycka på fotbollsplanen. Hrvoje Custic, 25, avled i dag efter sviterna av den hjärnskada han ådrog sig under en match.

Du får hela tiden de aktuella nyheterna på Aftonbladet. Detta är RonnyBGoode med Vax och annat från Vita Huset och det är dags för mera musik! Ja, bloggmediet har ju den fördelen att det medger alla tänkbara medieformer, bild, ljud, text, film, you name it.... men nu är det dags för en skön gammal 60-talare. Här kommer The Fourmost, stallkamrater med the Beatles, med sin ”A little loving”, till yttermera visso framförd i ett skrädderi i London. Det är klart att grabbarna ska ha nya kläder.



The Fourmost, alltså! Grabbarna hade även en liten hit med ”Hello little girl”, komponerad av John Lennon och Paul McCartney. Vi stannar kvar i England och kommer in på en klassisk film för järnvägsentusiaster från 1953, ”Blixten från Titfield” (eller ”Titfield Thunderbolt”). Missa den inte när den kommer som repris på någon TV-kanal. Kanske till och med kan bli regnvädersmatiné hos SVT under sommaren.



Alla minns vi väl Joan Jett, känd från gruppen the Runaways som turnerade i Sverige på sent 70-tal. Jag såg tjejerna live i Ljusdals folkpark och det var riktigt bra drag! De höll länge publikrekordet tills en nyupptäckt Carola Häggkvist kom in i bilden. Men här kommer Joan Jett med sina the Blackhearts och en riktig klassiker. I love rock’n roll!



Säga vad man vill om Roxette men nog har väl projektet gått ihop riktigt bra? Ja, inte tror jag direkt att Per och Marie behöver sova i bilen?



Vi är strax tillbaka efter dessa meddelanden:







Lite instrumentalt sitter ju aldrig fel och detta var “Wild weekend” med the Rockin’ Rebels från 1959. Ja, vad sägs om lite latinskinfluerade tongångar på detta? Normalt brukar väl latinamerikanska damer uppskatta att dansa tango men här har vi en tjej som protesterar – mot tango! Objection tango, alltså – och Skakira.



Från södra halvklotet över till den svenska verkligheten. Raggare och punkare gick väl aldrig speciellt bra ihop och detta faktum tycker jag åskådliggörs väldigt bra av kommande låt som framföres av Rude Kids. Titeln talar för sig själv.



Vill du höra eller se något speciellt i detta forum, skicka ett mejl till RonnyBGoode Givetvis går det även bra att skicka en hälsning till nära och kära och är det så att du har någon kul filmsnutt eller kanske en demo liggande i byrålådorna så säg gärna till. Vi avslutar denna lilla testbloggsändning med lite blues – en improvisation som givits titeln Dirty Bastard Blues. Hör av dig – och glöm inte att tipsa dina bloggvänner om kanalen - denna bloggosfärens första "bloggdio". Tell’em RonnyBGoode sent you!

Grattis Doris!

Idag fyller Doris Day 84 år och Vita Huset sänder de hjärtligaste gratulationer samt firar högtidsdagen genom att låta henne framföra en av sina största hits: ”Whatever will be, will be”, mera känd som ”Que será será”. Denna sång var temat i Alfred Hitchcocks film ”Mannen som visste för mycket” som kom 1956. En höjdarfilm som tål att ses om.

Hos tandläkaren

På begäran: Allas vår Fleksnes (alias Rolv Wesenlund) som tandläkare:

Ritchie Blackmore årgång 1963

I min senaste vinyltävling hade jag en fråga om Ritchie Blackmore och the Outlaws. På denna filmsnutt ser vi Ritchie i full aktion på gitarren (längst till vänster). Lägg märke till hans ekivoka underlivsrörelser! Men nog är det annars en bra bit från Deep Purple?

Du kan också tjäna pengar på din blogg, del 8

En viktig bit om du vill tjäna pengar på din blogg är en bra besöksstatistik. Men det är inte alltid kvantitet som gäller utan kvalitet. Det vill säga: vad är det som gör din blogg intressant ur annonsörernas synvinkel?

Om du bara eftersträvar att få många besökare så är några säkra tips:

- Kommentera nyheter i de tidningar som accepterar bloggkommentarer. Sätt en slagkraftig rubrik på ditt inlägg och se till att den första meningen (den som ofta syns på tidningens hemsida) är intressant, tankeväckande eller sticker ut på annat sätt. Eftersom du har en direktlänk från tidningens hemsida så börjar snart besökarna strömma in. Sedan gäller det bara att dina inlägg är så vettiga att de vill återkomma.

- Lägg in relevanta och intressanta etiketter. Du kan till exempel på Bloggportalens söktjänst bloggsök.se se vilka ord som för närvarande är de mest sökta. Har du med några av dessa ord i etiketterna till dina inlägg så får du flera besökare. Men givetvis måste även inläggen behandla dessa ämnen om du vill att besökarna ska komma igen.

- Skriv flitigt kommentarer på andras bloggar. Ju intressantare kommentarer desto större chans att inte bara bloggaren utan även många läsare från bloggen tittar in till dig.

- Föreslå länkbyten med andra bloggar.

- Registrera dig på sociala bokmärkessidor som till exempel hajpa.se och pusha.se. På dessa sidor kan besökarna rösta på artiklar och de alster som har flest röster får bäst exponering. Har du en massa kompisar på bokmärkessidorna kan ni alltså ”rösta fram” varandras inlägg.

- Skriv intressant för dina tänkta läsare så att du inspirerar dem till att återkomma, helst prenumera på din blogg med en RSS-feed.

- Registrera bloggen på alla upptänkliga bloggportaler. Sök på ”bloggportaler” och gå till verket.

- Pinga din blogg hos så många pingtjänster som möjligt. Sök på ”pingtjänster”.

- Sprid din blogg till vänner och bekanta. Om du skriver om någon person (med dennes tillstånd, förstås) så kan du ge dig tusan på att alla bekanta och bekantas bekanta till den omskrivne klickar in sig på din blogg.

- Lägg in din blogglänk som en signatur i utgående e-post. Har du en säljande signatur så kommer många nya besökare att komma in denna väg.

- Blogga ofta. Skriv massvis med inlägg varje dag. Är det sedan något läsvärt, desto bättre. Många korta inlägg kan vara effektivare än ett långt.

- Om du har en egen domän för din blogg så sprid namnet i alla upptänkliga sammanhang. Ett bra namn kommer man ihåg även om man inte fått det som en länk. Nog är vi rätt många som kommer ihåg Raggoparden?

Detta är några tips för dig som vill öka din besöksstatistik. Innebär då många besökare att din blogg är kommersiellt intressant? Ja, i vissa fall. Om du satsar på olika typer av affiliate-reklam som till exempel AdSense och Trade Doubler så är det en klar tillgång. Men det är också viktigt att din blogg är profilerad på något sätt. Det gäller att identifiera din nisch och hitta besökarnas minsta gemensamma nämnare. Sedan kan du fortsätta att bygga upp och öka kvaliteten på din besöksstatistik.

Som jag tidigare har sagt så är det viktigt att du börjar tänka i termer om vad du vill göra innan du går vidare. Är många besökare det viktiga? Fine. Då kommer du långt med hjälp av ovanstående tips. Vill du optimera din blogg för maximala intäkter? Då gäller det att tänka inte bara ett utan många steg längre. Om du inte har börjat skissa på din bloggplan än, gör det nu!

Fortsättning följer....

Tidigare inlägg i denna artikelserie:

Du kan också tjäna pengar på din blogg, del 7

Du kan också tjäna pengar på din blogg, del 6

Du kan också tjäna pengar på din blogg, del 5

Du kan också tjäna pengar på din blogg, del 4

Du kan också tjäna pengar på din blogg, del 3

Du kan också tjäna pengar på din blogg, del 2

Du kan också tjäna pengar på din blogg, del 1

Radionostalgi

I sann nostalgisk anda så kan det i år passa att påminna om en radiopionjär. Nej, jag talar inte om rixtöntarna.... I den mån de står som pionjärer för något så skulle det möjligen vara innehållslös och urtråkig muzakradio som bara blir alltmer outhärdlig ju längre man lyssnar till den. Min smärtgräns brukar vara cirka två minuter, max.... Nej, det handlar om Radio Mercur som startade sina sändningar år 1958, alltså för 50 år sedan, från det lilla fartyget Cheeta i Öresund. Projektet startades av danskar men fick snart en svensk intressent, Skånes Radio Mercur, som sände på svenska till lyssnare i Skåne genom att köpa sändningstid över danskarnas sändare. Så småningom skulle stationen byta namn till Radio Syd och sända från en egen båt under ledning av en orädd pionjär, Britt Wadner.

Visst, Radio Syds program kan upplevas som något från det förgångna idag. Men historien bakom stationen är synnerligen intressant och Britt Wadner framstår som en fascinerande kombination av entreprenör och visionär, med en aldrig sviktande övertygelse för vad hon ansåg var rätt. I det längsta kämpade hon för en fri radio, trots repressalier och till och med fängelsedomar. Men slutligen tvangs Radio Syd avbryta sina sändningar på grund av en extrem issituation i Öresund och flyttade sedermera till Gambia.

I Sverige har vi nu kommersiell radio – men hur ser den ut? Jag har ofta funderat över hur vår medievärld skulle ha sett ut om dessa pionjärstationer hade kunnat fortsätta sina sändningar och tillåtits att utvecklas under åren. Hade vi till sist ändå hamnat där vi är idag, med kedjor av franchiseradiostationer som låter likadant och spelar samma musik hela tiden? Muzakjukeboxar som släppts ut i etern, ägda av ett fåtal aktörer som har monopol på marknaden. Eller hade den kommersiella radion tagit en annan väg och utvecklats i en annan riktning? Kanske till och med lyckats leverera njutbara program?

Your guess is as good as mine. Men i denna video ser ni i alla fall några inslag från stationens tidiga dagar samt inte minst Britt Wadner och en av hennes mest besjälade antagonister, Olof Palme.'

Cadillac, The Rock’n’Roll Car – och Vince Taylor

I sin senaste vinylrecension så har Micke kommit fram till Hep Stars första LP, We and Our Cadillac. ”Cadillac” är ju en klassiker som många gett sig på men jag undrar om inte ändå originalet med Vince Taylor & Playboys är en av de ultimata versionerna. Här en live-version som jag inte sett tidigare.


Många har ju kommit in på detta bilmärke i sina låtar, särskilt Chuck Berry. Vad gäller Vince Taylor så är han ett exempel på engelska rockare som slog bra utomlands (speciellt i Frankrike) men aldrig fick den uppmärksamhet han förtjänade av den brittiska publiken. Mera info om honom finns på denna sida. Han var för övrigt inspiration till David Bowie’s figur Ziggy Stardust.

Chucken, ja. Här framför han sin klassiker "Maybelline" i duell med Liverpoolbandet Gerry & Pacemakers:

onsdag, april 02, 2008

Mindre lyckade bilnamn

Det är inte alltid marknadsavdelningen på bilfabrikerna lyckas. Ford Edsel lär ha misslyckats bland annat på grund av grillens design som kunde ge ekivoka associatoner. Men vad sägs om följande klavertramp, förmedlade av Oddee.com:

Mazda LaPuta (puta = spanska för ”hora”)
Mitsubishi Pajero (pajero = spanska för ”runkare”)
Nissan Moco (moco = spanska för ”snor”)
Buick La Crosse (i fransktalade Quebec betyder LaCrosse ”onanerande tonåringar”)
Chevrolet Nova (no va på spanska = ”går inte”)
Opel Ascona (ascona betyder i Portugal och delar av Spanien kvinnligt könsorgan)
Honda Fitta (kommentarer överflödiga)
Daihatsu Charade (en charad – är detta alltså inte en bil på riktigt?)
Dodge Swinger – bilen för er som gillar att byta partner då och då
AMC Gremlin (gremlin – det där ondskefulla lilla djuret som förorsakar närmast olösliga fel på tekniska prylar)

Det var bättre förr

Ju förr desto bättre.... I alla fall så kan jag inte låta bli att tycka det var högre klass på humor förr. Jag har precis under arbetet suttit och lyssnat igenom en samling guldkorn med Povel Ramel och hans vapendragare. Ja, det är inspelningar från 1942-52. Mossigt? Nej, jag måste säga att den underfundighet, lekfullhet och mångsidighet som går som en röd tråd genom Povels digra produktion är något fullständigt enastående och materialet är lika kul än idag trots att jag hört det så många gånger under åren. Dessutom var Povels kännemärke att hela tiden vara aktuell och skriva material om samtida företéelser. Hade han varit med oss idag så hade han säkert haft ett och annat att säga om blogghysterin. Skulle inte förvåna mig om han tagit på sig en blond peruk och annan rekvisita när han framfört sin nidvisa om bloggosfären.

Har vårt sinne för humor avtrubbats med åren? Räcker det idag med att två talanglösa töntar publicerar en massa dynga utan substans, uppbackade av medierna? Är detta vad marknaden frågar efter? Visst finns det lysande komiker idag. Björn Gustafsson tycker jag är ett bra exempel och det finns många andra. Men många åter verkar tycka att det genomarbetade är för jobbigt och tar hellre genvägar. Då blir resultatet också därefter.

Är det vi själva som är ansvariga för att nivån på underhållning och humor har blivit sämre genom att ställa för låga krav? Ignorerade vi eländet så skulle ju grunden slås undan för alla dessa pseudofenomen som promotas hejvilt av mediesektorn. Under åren har det talats föraktfullt om bondkomik och dålig underhållning men det var innan bloggidolerna gjorde entre. Helt plötsligt så framstår Åsa Nisse-filmerna som djupsinniga psykologiska mästerverk vid en jämförelse. Vad sägs om detta exempel på vardagsdramatik? Vi förflyttar oss till Vetlanda 1958 - det första året med kvinnliga poliser i Sverige.

Skämt eller allvar?

Årets aprilskämt? Ja, jag var först övertygad om det. Men ofta överträffar verkligheten dikten så vem vet? I alla händelser negativ PR för det sponsrande varumärket och draghjälp för hamburgerkedjan Max om det skulle vara sant. Men det kan väl inte vara allvar? Eller....?

För övrigt så rullar bulletinerna från Vita Huset vidare. Det var ju en alldeles speciell dag igår då allt som skrivs inte behöver vara sant. Men nu är allt som vanligt igen. Dags för morgonpromenad i duggregnet! Ona står redan i startgropen.

tisdag, april 01, 2008

April april!

Årets aprilskämt?

Farväl mina vänner!

Att skiljas är att dö en smula.... fan, det låter ju riktigt vackert! Var kan jag ha läst det? I alla fall så vill jag på detta sätt tacka er som har följt mina skriverier i bloggosfären och även tacka för alla trevliga inlägg. Men, och detta är poängen med detta mitt sista inlägg, allting har en ända (men korven den har två). Dagen till ära lämnar jag bloggosfären för att koncentrera mina krafter på en mera konstruktiv sysselsättning. Visst har bloggandet givit mycket i form av nya kontakter och intressanta diskussioner men samtidigt så är det bara att konstatera att det tar tid att blogga. Tid kan aldrig återvinnas. Är det då vettigt att lägga så mycket tid på att sitta framför sin dator och skriva inlägg samt läsa vad andra skriver?

Jag har kommit fram till att bloggandet trots allt vad det givit mig är en sysselsättning som tar alldeles för mycket av min tid. Det är helt enkelt inte vettigt att fortsätta på detta sätt. Liksom många har blivit beroende av webben så är även bloggandet en potentiell hälsorisk. När får vi läsa om avvänjningskliniker för bloggare? Vem blir den förste/a att blogga ihjäl sig?

Visst gör det ont när bloggar brister. Men nu är det dags för mig att ge mig ut i verkligheten och skaffa mig ett liv.

Tack alla för intresset. Lev väl!