fredag, mars 28, 2008

Ibland är sannolikheten osannolik

Idag för 29 år sedan inträffade härdsmältan vid Three Mile Island i Harrisburg, Pennsylvania. Tage Danielsson gjorde en berömd monolog om händelsen i revyn ”Under Dubbelgöken”:

”Jag menar till exempel, före Harrisburg... och då var det ju ytterst osannolikt, att det som hände i Harrisburg skulle hända, men sen så fort det hade hänt, då rakade sannolikheten upp till inte mindre än hundra procent, så att det blev... det blev nästan sant att det hade hänt.”

Detta med sannolikhet dyker upp i tankarna med anledning av det uppmärksammade beslutet i Vetlanda att en pappa som våldtagit sin minderåriga dotter hundratals gånger nu ska ha vårdnaden om henne. Pappan är för närvarande intagen för rättspsykiatrisk vård.

Är det i detta fall speciellt osannolikt att vad som tidigare hänt hundratals gånger kommer att hända igen? Så osannolikt att det nästan inte är sant att det som har hänt verkligen har hänt?
Varför fattar man annars ett sådant beslut?

1 kommentar:

Lussan sa...

Bra slutsats!
Är det alltså SÅ man tänkt? Annars var det ju väldigt obegripligt, rentav osannolikt att vårdnadsbeslutet skulle se ut så här. Men då förstår jag bättre.
Det obegripliga har nästan inte hänt alls. Lugnande.

Tur att dottern snart är myndig!

Och stort tack för snälla ord
och trevlig helg!