torsdag, mars 13, 2008

Yttrandefrihet – eller?

Jag säger som Mark Twain: Ryktet om min död är betydligt överdrivet. Däremot så har jag varit osynlig i bloggosfären några dagar. Detta beror dock inte på något sätt på idétorka. Nej, det råder sannerligen ingen brist på uppslag för den som har en fallenhet för att söka det absurda och humoristiska i tillvaron. Det räcker med att ta del av dagens medieutbud. Verkligheten överträffar ofta en aldrig så enorm fantasi.
Nog är det rätt intressant att höra en journalist uttala sig FÖR ingrepp i yttrandefriheten? Ja, jag förutsätter att Ann-Charlotte Marteus är journalist då hon kommer till tals på Expressens ledarsida. Hon vill att programmet ”Ring P1” ska läggas ner därför att för många människor med, som hon ser det, rasistiska åsikter släpps fram.
Förmodligen är detta skrivet med ironi men om så är fallet är ironin synnerligen väl dold. Hennes smeknamn på programmet, ”Rasistnytt”, antyder annars att så är fallet. Skulle det vara skrivet på fullaste allvar så är det häpnadsväckande.
Jag har ingen aning om huruvida Ann-Charlotte Marteus har sinne för humor eller inte och kan därför inte bedöma hur pass allvarligt hennes inlägg är menat. Men den journalist som på fullaste allvar förespråkar ingrepp i yttrandefriheten får mig sannerligen att undra. Hur kan någon aktivt motverka en princip som utgör grundvalen för ens egen existens?

1 kommentar:

Åsa sa...

Tyvärr är det nog inte hennes känsla för humor som speglas i uttalandet...