söndag, februari 10, 2008

Deja vú i Amsterdam

Amsterdam är en trevlig stad att flanera i och senast jag var där så ägnade jag en del tid åt att ströva runt och titta på stan. Faktiskt var även vädret riktigt behagligt trots att det var i november. Många nya intryck: från statyn rest till gatflickans ära utanför ”Oude Kerk” till mötet med en soldat i tysk naziuniform i Gamla Stan. Men det visade sig inte vara någon större fara. Det var ingen ny invasion på gång utan bara ett brittiskt filmteam som spelade in en TV-serie om Anne Frank. Här ser vi Anne och hennes föräldrar på flykt undan de tyska soldaterna.

Deja vú var det, ja. Som hängiven Hitchcock-fantast har jag ett flertal gånger sett filmen ”Utrikeskorrespondenten” från 1940. Filmen utspelar sig bland annat i Amsterdam. Men på grund av det rådande kriget i Europa så kunde filmen inte spelas in där utan filmteamet fick bland annat bygga upp en naturtrogen kopia av centrala Amsterdam. Detta gjorde att filmen blev Hitchcocks dittills dyraste produktion. I handlingen förekommer bland annat ett hotell, Hotel Europe, där huvudpersonen, korrespondenten Huntley Haverstock, bor. Bäst som han sitter och knackar på sin trogna Remington för att förmedla senaste nytt till redaktionen på ”The Globe” i USA så söks han upp av två män som utger sig för att vara poliser och vill att han ska följa med till stationen för att lämna in en anmälan om ett attentat som han tidigare utsatts för. I själva verket är det agenter för motståndarsidan och detta inser Huntley då han finner att telefonledningen till rummet plötsligt blivit avklippt. Han ursäktar sig med att han vill ta ett snabbt bad innan de går, försvinner in i badrummet, börjar tappa upp badvatten och klättrar därefter ut genom badrumsfönstret och flyr över taket. Under sin flykt från naziagenterna råkar han komma åt neonskylten på hotellets tak så att ett par rör går sönder och två bokstäver slocknar. Sedan står det ”Hot Europe” på skylten!

Under min vandring i centrala Amsterdam ser jag den klassiska hotellprofilen på nytt. Den existerar verkligen! Och jag måste säga att Hitchcock och hans team gjorde ett enormt bra jobb att återskapa miljön i centrala Amsterdam. Hotellet heter idag Hotel de l’Europe och jag lovar att det är otroligt likt replikan i filmen. Till och med ställningen till neonskylten där Joel McCrea i rollen som Huntley Haverstock flyr undan sina förföljare överensstämmer med filmen. Onekligen ger det en speciell känsla att se denna byggnad i verkligheten. En byggnad som jag tidigare bara sett som filmkuliss och ändå direkt känner igen när jag helt oförberedd får se den.


För övrigt så är ”Utrikeskorrespondenten” en Hitchcock av bästa märke, med spänning, tempo och cliff-hangers. Dessutom har avslutningen en politisk udd och utmynnar i ett radiotal som Huntley håller från BBC:s studio när radiohuset utsätts för ett bombanfall. Ljuset slås ut och han blir tvungen att improvisera avslutningen av talet. Hans radioframträdande utvecklar sig till ett brandtal för att USA ska gripa in i kriget mot axelmakterna. Bygg en stålmatta av bomplan över Europa! Amerika, håll era ljus brinnande, de är de enda som finns kvar i världen!

Detta skulle också bli verklighet året därpå i samband med attacken mot Pearl Harbor. I alla händelser så är detta en höjdarfilm i genren och jag undrar just hur många förhoppningsfulla ungdomar som har valt journalistyrket efter att ha sett filmen. Naturligtvis finns en ”cameo” med även här. Alfred Hitchcock hade ju vanan att själv skymta fram i förbifarten i de flesta av sina filmer. I ”Utrikeskorrespondenten” ser vi hur Hitch’ går förbi Joel McCrea på trottoaren läsande en tidning just efter att korrespondenten kommit ut från sitt hotell.

Passa på nästa gång när TV kör en Hitchcock-drive....

Inga kommentarer: