fredag, februari 15, 2008

Ibland är kredithistorien ointressant....

På många sätt har det blivit lättare att göra affärer. Eller? Förr var vi tvungna att själva bilda oss en uppfattning om våra kunder. Är de att lita på? Kommer vi att få betalt? Idag har vi Ratsit och allehanda kreditupplysningsföretag som omgående kan leverera uppgifter om betalningsanmärkningar och kredithistoria för såväl privatpersoner som företag. I många fall där affärer görs direkt med allmänheten tas en kreditupplysning på stört så att alla potentiella förlustkunder gallras bort. Försäljaren har då ingen makt att godkänna transaktionen utan måste agera utifrån beskedet ”köp avrådes”. Ja, men det är väl bra! Då kan ingen snacka sig ur situationen och tubba en påverkbar företagare att leverera varor och tjänster på lösa boliner? Äntligen har vi fått ett hinder för charlataner med välsmort munläder.

Eller? I Aftonbladet berättas om hur ett antal kändisar blivit blåsta på avsevärda belopp av företaget Reality Club AB. Bakom detta företag står tre profiler med en imponerande historia när det gäller konkurser och förbrukning av riskkapital. Nämligen Christer Sturmark, Johan Stäel von Holstein och Jonas Birgersson.

Säg inte att du inte blev varnad! ”Samarbete avrådes” borde ha varit ett naturligt utslag när man studerar dessa herrars framfart främst inom IT-sektorn. Men de har alla ett par saker gemensamt. De har talets gåva och en oerhört stark självbild. Positiva egenskaper när det gäller att nå resultat. Vem som helst förstår ju att det är lätt att bedåras.

Det är rätt festligt i sammanhanget att det handlar om en talarförmedling som nu gått i konkurs och lämnat klienterna utan ersättning. Just talets gåva är en av de faktorer som öppnat vägen för dessa entreprenörer. Ja, är det inte egentligen rätt synd om dessa tre herrar? De misslyckas ju gång på gång, försöker igen och igen och så går det ändå på tok.

Tur att det hela tiden finns nya människor som låter sig bedåras. Som inte bryr sig om historien....

1 kommentar:

Johan Staël von Holstein sa...

Det är inte synd om mig.
Mitt engagemang i Reality Club är genom IQube som inkuberar bolag i tidiga skeden. Vi har 85 sådana bolag och räknar med att ca 20 % kommer att misslyckas (Hittills är snittet under 10% jämfört med samhällets 38%)
Det är viktigt att man tillåts misslyckas för att lära sig av sina misslyckanden och göra bätre ifrån sig nästa gång.
I debatten glömmer man lätt de stakars entreprenörer som sattsat liv, lem och år av sitt liv (Jag är alltså INTE entreprenör i detta fallet). Det finns flera som lider av konkurser.

Johan Staël von Holstein

Johan Staël von Holstein