torsdag, februari 14, 2008

Omplacering bättre än time-share

Alla Hjärtans Dag och min bästa vän Ona är tillbaka hemma igen. Vi har precis varit ute på morgonpromenaden och trots att vår kompis Cosmo är kastrerad så visade han ett påtagligt intresse för Ona som löper just nu. Ja, det var till och med så att han försökte sig på en ridtur. Kanske lyckades kastreringen inte helt utplåna intresset för erotik?

Jag läser på Aftonbladet om omplacering av hundar och samtidigt så berättar ett nyhetstelegram att en ny affärsidé sett dagens ljus i USA – var annars? FlexPetz (varför inte lika gärna döpa verksamheten till Rent-A-Dog) har som affärsidé att hyra ut hundar på timeshare-basis till personer som vill ha en hund för en kortare tid. Dessutom är hundarna utrustade med GPS-halsband om de skulle få för sig att göra en egen avstickare någonstans. De flesta hundarna är tidigare hemlösa eller omplaceringsfall och FlexPetz tar förstås rejält betalt för sina tjänster.

Ja, vad säger man? Jag tycker att det verkar vara ett cyniskt utnyttjande av hundarna och risken måste vara överhängande att det blir fel. Om man inte är beredd att ta det ansvar det innebär att ha hund så är det nog bättre att låta bli. Här har människans bästa vän reducerats till en handelsvara som existerar bara för att tillfredsställa folks tillfälliga nycker. När det inte passar längre eller blir för obekvämt så lämnar man bara bort hunden igen.

Kan dessa hundar någonsin känna verklig trygghet? Vilken sorts människor är det som är intresserade av att ha en hund för en kortare period och inte är beredd att fullt ut ta ansvar för sin vän? Då är det väl i så fall bättre att ställa upp som frivillig hundvakt om man känner för sällskap ibland.

Jag tycker hela idén verkar klart olustig. En hund är en levande varelse med känslor och behov och ingen handelsvara. Precis lika olustigt som de som ”tar bort” sin hund, ibland av rena bekvämlighetsskäl trots att hunden är fullt frisk, i stället för att bemöda sig om att se till att hunden får ett nytt hem. Måtte jag aldrig bli så känslokall att jag börjar tänka i termer av att ”ta bort” en hund.

Det handlar trots allt om att ta ett liv. Att döda.

Inga kommentarer: