onsdag, februari 13, 2008

En kaktus på Alla Hjärtans Dag, kanske?

Jaha, hur firar saudierna Alla Hjärtans Dag, då? Med champagne tillsammans med kärestan? Röda rosor förbjuds i Saudiarabien skriver DN. Ja, ibland överträffar verkligheten dikten. Men nog verkar det som om de skriftlärde i landet läser Koranen som fan läser bibeln. Sedlighetspolisen i landet måste ha mycket att göra. Så visst får man ha förståelse för att medborgarna kan behöva en säkerhetsventil när man åker utomlands. Som den saudiske prins som en tid på 80-talet bodde med sitt följe på Hotell Sheraton i Stockholm och var här för att knyta affärskontakter och hitta nya intressanta projekt där han kunde plöja ner sina oljemiljoner. Bland det som levererades till den kungliga sviten var ett antal lådor whisky. Tror tusan det, man måste ju passa på när man befinner sig utom räckhåll för sharias handgångne män.

Undrar just om sedlighetspolisen även har tillträde till palatsen i sitt nitiska arbete för att upprätthålla moralen i Saudiarabien. Eller om detta är så att säga fredade zoner?Visst, för överheten gäller inte alltid samma lagar som för menigheten. Och det är inte precis unikt för Saudiarabien. Men däremot så råder en viss jämlikhet då utlänningar lika väl som saudier ofta döms till spöstraff för brott som till exempel alkoholförtäring.

Visst bör man ta seden dit man kommer. Men i vissa fall så kan det vara svårt att riktigt förstå tankegången bakom lagar och föreskrifter. Man kanske inte inser att något som är tämligen oskyldigt eller naturligt utanför ett land som Saudiarabien kan vara brottsligt. Men med tanke på landets oljetillgångar så är nog omvärlden beredd att svälja en hel del galenskaper bara inte tillförseln av de värdefulla dropparna stryps....

Inga kommentarer: