lördag, februari 02, 2008

Pigavdrag inget nytt under solen

Jag har ägnat någon timme åt att städa ur gamla lådor, sortera prylar och gamla papper och förpassa det som inte direkt behövs i brådrasket in i förråden. Men det blir ändå förvånansvärt mycket över som ”kan vara bra att ha”.

Göran Persson behöver inte tänka på sådana petitesser som städning enligt AB. Nej, sådant sköter ju andra åt Patron Persson. Ni vet, mannen som sa att ”Om Reinfeldt vill att någon annan städar åt honom så står det honom fritt. Men han ska själv betala vad det kostar. Det är inte jag eller svenska folket som ska betala Reinfeldts städning.”
Nu har liksom saken kommit i ett annat läge....

Är inte detta ändå tämligen symptomatiskt för politiker av alla kulörer, över hela bredden från höger till vänster? I första hand gäller det att slå vakt om egna fördelar – allt från pensioner som uppenbarligen kan behållas även om man har andra inkomster till gratis resor på SJ. Kanske är det så att makt berusar? Politiken är ju ett av de få områden där det inte i första hand är kompetens och lämplighet som avgör om man kommer upp sig i hierarkin utan snarare förmågan att underkasta sig partilinjen, ibland mot allt sunt förnuft. Men det gäller bara att bita ihop och spela med. I morgon är det man själv som svingar partipiskan och snart är det dags att skörda frukterna av att ha spelat med.

Nej, inte är det konstigare att GP utnyttjar systemet än att andra politiker gör det. Politiker är ju människor de också. Och, för att travestera George Orwell: människor är alla jämlika. Det är bara det att vissa människor är mera jämlika än andra....

Inga kommentarer: